Jöhetnek a tippek, hol áll ez a különleges híd!

A Hidászokért Egyesület és a Közlekedéstudományi Egyesület közös szervezésében lebonyolított verseny keretében kihirdették az év hídját, ami nem más lett, mint a Tiszán átívelő, Szolnoknál  található Tiszavirág híd.

Ebben az évben 10 ívhídra lehetett szavazni, az első helyet ez a nem mindennapi formájú és kinézetű híd vitte el.

A Tiszavirág híd egy kerékpárúttal is ellátott gyalogosoknak tervezett híd. A formavilág nem véletlen ilyen, az ívelt formák szándékosan egy tiszavirágra emlékezteti az embert.

A tervezett szolnoki gyaloghíd a „tiszavirág” motívumra rímel, a medernyílás (60°-ban) kifelé döntött ívei a kábelsíkok erezetével a szárnyakat, a rácsozással felbontott merevítőtartó a bordázott testet szimbolizálhatja, mely a város felőli hosszabb feljáró „farokrészében” folytatódik. A híd ennek megfelelően karcsú, légies szerkezet.

 

– idézik a híd tervezőjét, Pálossy Miklós építőmérnököt.

Bár a híd könnyednek és kecsesnek tűnik, valójában elég nagy, a tömege 550 tonna és egészen pontosan 444 méter hosszú. Ezzel egyébként ez a híd Közép-Európa leghosszabb gyalogosoknak készült hídja.

A hidat már 10 éve átadták, az átadás során meg is szentelték: egy söröshordót gurítottak át rajta. Aki a környéken jár mindenképp menjen végig rajta, este, a díszkivilágítással igazán gyönyörű látványt nyújt.

Ha már arra jár az ember, érdemes meglátogatni az északi hídfőnél található Tiszai hajósok terét is, ahol egy első világháborús emlékmű is található, ami mögött ismét felállították az 1940-es években elbontott országzászlót.

Szokszínű vidék; kiemelt kép: cserkeszolo.hu

Ez is érdekelhet:

 

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Barcelona után Madrid városnéző kapszuláit is beüzemelik hamarosan

A szocializmus egyik legszebb oldala

További cikkeink a témában