Tíz hely, amelyről nem hinnéd, hogy valódi
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Vannak pontok a világban, amelyek annyira tökéletesnek tűnnek, hogy az már gyanús. Ilyen nincs – legyintünk, és brutális Photoshop-beavatkozásra, vagy más számítógépes manipulációra gyanakszunk, holott vannak még csodák. Az anyatermészet a legkreatívabb dizájner, de szerencsére vannak olyan példák is ebben a listában, amelyek bizonyítják, hogy az emberi beavatkozás néha nem elvesz, hanem éppen ellenkezőleg, hozzátesz az összképhez.

 1. 1/1


  Roraima-hegy, Venezuela

  Európa először 1596-ban szerzett tudomást a venezuelai Roraima-hegyről, mégpedig Sir Walter Raleigh brit katonatiszt, költő és kalandor jóvoltából. A 31 négyzetkilométer alapterületű hegy minden oldala meredek, 400 méteres sziklafal, ennek a szabályosságnak is köszönhető elképesztő vadregényességét. Hegymászó-felszerelés nélkül csak egy irányból lehet feljutni rá, méghozzá a közeli, pemon indiánok lakta Paraitepui faluból. Aki oda szeretne látogatni, a hely elszigeteltsége miatt minimum egy hetet kell rászánnia.

  Metró, Stockholm

  Stockholmban hét metróvonal található száz állomással, ezek egyike a képen látható Rådhuset megálló. A svéd fővárosban több olyan állomás is található, ahol meghagyták a természetes kőmennyezetet.

  Salar de Uyuni, Bolívia

  A Salar de Uyuni a világ legnagyobb sómezője, és egyben a világ egyik legsíkabb területe, ugyanis a tízezer négyzetkilométeres fennsíkon a legnagyobb szintkülönbség sem haladja meg az egy métert. Közel tízmilliárd tonna só fekszik itt, alatta pedig lítiumban gazdag sósvíz, ami komoly piaci értékkel bír. A 3656 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő síkság kedvelt, de nem egyszerűen megközelíthető turistacélpont. Amikor víz borítja a területet, a Salar de Uyuni a világ leghatalmasabb tükrévé alakul át.

  Lisse, Hollandia

  Tavasszal a nyugat-hollandiai Lisse környéke virágba borul, köszönhetően a 32 hektáron elterülő Keukenhof kertjeinek. Tulipánok, jácintok és más virágzó növények két hónapon keresztül közel 800 ezer látogatót vonzanak a világ minden tájáról. Az 1949-ben alapított Keukenhofot kerékpárral bejárni a legnagyobb sikk, nem nehéz megérteni, miért.

  Namib-Naukluft Park, Namíbia

  Elsőre úgy tűnik, mintha festmény lenne, holott ez a kép fényképezőgéppel készült, méghozzá a namíbiai Namib-Naukluft Parkban. A méltán világhírű Frans Lanting tövisfákat ábrázoló fotóját könnyen megfejtheted, ha megnézed a linken látható képet. Mesteri kompozíció.

  Naica bánya, Mexikó

  A Chihuahua államba található Naica bánya megnyitása során találtak rá a különleges, többméteres szelénkristályokkal teli barlangra. A 300 méter mélységben fekvő földrajzi képződmény a Kristály-barlang (Cueva de los Cristales) nevet kapta, ami teljesen megérdemelt, hiszen ezek a világ legnagyobb gipszkristályai, némelyik eléri a 15 méteres magasságot is.

  Lappföld, Finnország

  Lappföldet ugyan Finnországgal azonosítjuk, holott a mai Norvégia, Svédország és Oroszország területére is kiterjed a lapp népcsoport egykori élettere. Ahogyan a képen is látható, Lappföldön sok a hó, és hideg van. Ezek a képződmények vastag hótakaróval befedett fenyők, bár inkább furcsa idegen lényeknek tűnnek.

  Mare-sziget, Amerikai Egyesült Államok

  A Mare-szigeti Tengerészeti Kikötő az a hely, ahol az amerikai hadiflotta megszületett. A kaliforniai partok közelében építették meg 1854-ben, vagyis tengerentúli mércével mérve szinte középkorinak számít. Közel másfél évszázad alatt 89 tengeri jármű épült a falak között, a csatahajóktól a naszádokig. 1996 áprilisában bezárták, így a hatalmas, halott csarnokok szürreális hangulatot árasztanak.

  A szerelem alagútja

  A kelet-ukrajnai Kleven közelében található ez az erdőben futó sínpálya, amelynek egy rövid szakasza egészen különleges látványt nyújt. A használaton kívüli sínpálya talpfái közül előbújt a növényzet, és egy olyan alagút született itt, amelynek minden fala természetből épült.

  Kristály-barlang, Izland

  Legutóbb már hörögtünk egy sort azon, hogy az izlandi nyelvészeknek illene kifejleszteni egy használhatóbb izlandit, mert egészen extrém mássalhangzó torlódásokat képesek felmutatni. Itt van például a Svmnafellsjvkull-vulkán, amelynek a mélyében található a Kristály-barlang nevű hely. Ember legyen a talpán, aki képes kimondani, vagy leírni egy ilyen szót, de ha kidobnának belőle egy halom feleslegesnek tűnő betűt, és például annyi lenne az egész, hogy Snafelkull, mindjárt felhasználóbarátabb lenne a nyelvük.

  Ez természetesen nem egy komoly indítvány, szeretjük Izlandot – éljen Gudjohnsen és Björk! – és az olyan lélegzetelállító képződményeket is, mint a Vatnajvkull-gleccser által létrehozott, jégfalú barlang. A földöntúli természeti képződmény egyébként a Skaftafell Nemzeti Parkban található Izland dél-keleti részén.

   (Forrás: Buzzfeed)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.