Hollandia tele van építészeti érdekességekkel, és ezek között is kiemelkedik Zaandam ikonikus szállodája, amely a környék múltjából merítve vitt szó szerint is új színt a város központjába, ezzel önmagában is látványossággá vált.

Láttunk már egy pár érdekes építészeti megoldást Hollandiában, mint a futurisztikus gömbházakat, a bicikliseket befogadó körforgalomrendszert vagy az út felett úszó hajókat. Az ország messze többről szól, mint Amszterdam, ezért érdemes barangolni, de ha a látnivalók felfedezéséhez megszállni is különleges helyen szeretnél, akkor irány Zaandam.

Péter cártól Monet-ig

Amszterdamtól alig félórára található Zaandam városa, ami a környező Zaan folyó partjára épült, iparáról ismert településből nőtte ki magát. A holland aranykorban több ezer szélmalom dolgozta fel itt a skandináv fát a hajógyártás és papírgyártás számára. 1697-ben még I. Péter orosz cár is elutazott ide, hogy hajóépítést tanuljon, egykori házából múzeum lett.

I. Péter cár egy 1632-ben épült faházban szállt meg, de olyan nagy érdeklődést keltett, hogy végül Amszterdamba költözött. A faházat megőrizték, Zaandam legrégebbi házaként ma múzeumként működik
Claude Monet Zaandam című festménye 1871-ből, a jellegzetes zöld házakkal, ma a párizsi Musee d'Orsay-ben nézhető meg

1871-ben az impresszionista festő, Claude Monet töltött itt fél évet, és a környék annyira megihlette, hogy huszonöt festményt készített a tájról, a házakról. A hangulatos malomfalu, Zaanse Schans manapság kedvelt turistacélpont, és a felfedezéséhez nem is lehetne megszállni jobb helyen, mint a Zaandam központjában lévő Inntel Hotel.

Nem kell betondoboz

A szálloda kétségkívül a város egyik legújabb látványossága, hiszen úgy néz ki, mintha több tucat régi házat pakoltak volna egymásra, de legalábbis színes legókockákból épült volna. A tervezőjét, Wilfried van Windent valóban a régió ikonikus zöld faházai ihlették, a hotel ezzel remekül illeszkedik Zaandam belvárosának tarka forgatagába.

„Nem sokkolni akartam, de persze ez egy merész épület”

– mondja van Windent, aki szerint a városközpontokban lévő szállodáknak sem feltétlenül kell betondobozoknak lenniük. A 15 millió eurós beruházással 2010-ben épült hotel persze azokhoz hasonlóan betonszerkezetű, de a magasba törő házak már épp olyan fából vannak, mint az őseik.

Az épületet nézve közel hetven házat láthatunk egymásra pakolva, méghozzá a régió házikóinak minden típusát, a közjegyző otthonától a munkáslakásig. A kompozíció legérdekesebb része a sarkán látható kék ház, amit Monet egyik itt készült festménye ihletett, ezzel még inkább magára vonzza a tekintetet a hotel.

Mosolyogtató látvány

A házakat egyébként a Zaan régió hagyományos zöld színének négy árnyalatára festették. A tizenegy szintes szállodában százhatvan szoba található, és bár a berendezése modern, a részletek azért utalnak Zaandam múltjára is. A város korábban a kakaójáról és a kekszéről volt ismert, meg arról, hogy itt nyitott meg az első európai McDonald’s gyorsétterem 1971-ben.

Zaandam városközpontja is jelentősen átalakult az utóbbi években: visszaállították a történelmi utcaelrendezéseket, újra megnyitottak egy csatornát, a színes épületekkel pedig visszaadták a kisváros bájos hangulatát. Van Windent egy ismerőse azt mondta, hogy

amikor behajt Zaandamba, és meglátja a hotel épületét, óhatatlanul is mosolyog,

ennél jobb elismerést pedig aligha kívánhatna egy építész.

Ez is érdekelhet:

Ezek a köddel takarózó szélmalmok is hűsölést hoznak a napjainkba

Nézegessük a hűs németalföldi szélmalmokat.

A különleges tórendszer, ahol háznyi széles szigetek sorjáznak

A hollandiai Loosdrecht tórendszer különleges, gyufaszálnyi szigetei abszolút páratlanok, faltól falig érnek.

Kikötőre néző szállás, habos sör és sajt minden mennyiségben

Fürj és sós zöldség, kikötőre néző szállás, biciklimúzeum, a pisainál is ferdébb torony és sajt minden mennyiségben – Hollandiában Amszterdamon túl is számtalan a látnivaló.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában
Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre
Hirdetés