De további vizsgálatokra van szükség, amiket csak a Földön lehet elvégezni, vagyis még egy kicsit várnunk kell.

A hónap elején történelmet írt az emberiség, amikor a NASA roverének, a Perseverance-nek sikerült begyűjtenie az első kőzetmintát a Mars Jezero-kráterében, ugyanis ez az első olyan kőzetminta, amit idegen bolygón gyűjtöttek, és arra szántak, hogy a Földre juttassák:

Nem olyan rég pedig a Perseverance újabb lyukat fúrt abba a bizonyos – Rochette-nek nevezett – táblába, majd műszere elvégzett néhány vizsgálatot, ami a NASA közlése alapján azt mutatja:

– Valaha hosszú időn át (minimum több tízezer évig) víz lehetet a Mars ezen térségében, vagyis akár mikroszkopikus élet is kialakulhatott.

– Olyan sókristályokat is azonosítottak, amik a kőzeten átfolyó folyékony víz elpárolgása után képződhettek, ezek pedig akár a korai élet nyomait is megőrizhették.

Persze további mintavételekre van még szükség és pontosabb elemzésre, amit csak a minták Földre érkezésekor tudnak majd elvégezni a szakemberek – erre a 2030-as évek elején lesz lehetőségük.

Ha már Mars:

Kitalálták, hogyan lehetne iható vizet előállítani a Marson

A Földön is alkalmazható, ráadásul a vízelőállítás nemcsak gyorsabb, de a költsége mintegy tízszer olcsóbb is a mai modern technológiákénál.

Ilyen látvány fogad a Mars öt kilométer magas hegyéről

Ideális környezeti viszonyok között akár 30 kilométeres távolságra is el lehet látni. Most sikerült is.

És vissza a Földhöz:

Lőttek egy eszményi fotót a Föld széléről

A csillagfények harcolnak az éjszaki Föld fényeivel, miközben a bolygónkat körülölelő narancssárga sáv is figyelmet követel magának.

(Forrás. NASA, Qubit, fotó: NASA)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

El kellett titkolni, hogy a szovjet géptípus konstrukciós hibája miatt zuhanhatott le a Malév Il–18-asa Párizsnál

Megfejtették a bálnák kísérteties énekének titkát

Ezek a korábbi Samsung-telefonok kapják meg a mesterséges intelligenciát

További cikkeink a témában