Szóval az élet tényleg csak egy szar játék? Elon Musk szerint majdnem biztos, hogy így van.

Korunk egyik legnagyobb feltalálója a Code konferencián mondott néhány elég érdekes dolgot annak a valószínűségéről, hogy vajon egy szimulált valóságban élünk-e. Olyan dolgokat, amit ha más mondana, talán csak legyintenénk, vagy hívnánk a papot, de egészen máshogy hangzik, hogy

"egy a milliárdhoz az esélye, hogy NEM egy szimulált valóságban élünk",

amikor az az ember mondja, aki forradalmasította az űrutazást és visszarakta a térképre az elektromos autókat.

Elon Musk magyarázata nagyjából megegyezik a szimulációs hipotézissel (bár ő kevésbé fejtette ki), ami nagyjából így hangzik:

  • 1. Minden fejlettebb civilizáció megpróbálja szimulálni a valóságot. Ezzel nehéz lenne vitatkozni, az emberiség például néhány évtizeddel a digitális korszak kezdete után szinte már annak a határán áll, hogy létrehozzon egy a valóságtól megkülönböztethetetlen virtuális valóságot.
  • 2. Mivel az univerzum nagyságából kiindulva nagyon sok fejlett civilizáció létezhet, amik akármennyi szimulált valóságot hozhatnak létre, így egyszerű valószínűségszámítással kiszámítható, hogy nagyobb eséllyel élünk szimulált valóságban, mint a fizikai valóságban.

Az elmélet talán ott sántít egy kicsit, hogy ha valóban egy kurva jó grafikájú The Sims-ben éljük az életünket, akkor valójában fogalmunk sem lehet róla, hogy a mi kis üveggolyóba zárt valóságunkon kívül mi van, például hogy vannak-e más bolygók, vagy fejlett civilizációk, vagy hétfők. Tehát ahhoz, hogy az alapvetés igaz legyen, feltételeznünk kéne, hogy amit valóságként ismerünk, az tényleg valódi.

Ilyen filozófiai mélységekbe viszont most inkább ne menjünk bele, helyette reménykedjünk benne, hogy a világunk nem kap el egy vírust, vagy mondjuk a valódi valóságban nem dönt úgy egy hülyegyerek, hogy a nyugodt kis szimulációnk helyére inkább feltelepíti a Carmageddon 2-t, mert akkor eléggé baszhatjuk.

És ezt olvastad már?
Imádtunk fényképezni a Huawei legújabb telefonjával, a P60 Próval
További cikkeink a témában