Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A The Wall Street Journal azt írta, hogy az EU előírásai szerint az a cég, amely megszegi az adatvédelmi szabályokat, bírsággal sújtható, aminek a mértéke a cég éves bevételének akár 4 százaléka is lehet.

És hogy ez mekkora összeg? Nos, Magyarország leggazdagabb embere, az OTP- és MLSZ-vezér Csányi Sándor nagyjából 1,1 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, tehát még ő sem tudná kifizetni. Az ügyben egyébként azért az ír hatóság az illetékes, mert a Facebook európai központja Írországban van. Az adatvédelmi szabályok megsértésével kapcsolatos, a bevétel akár 4 százalékát is elérhető bírság kiszabhatóságáról szóló EU-előírás pedig még az év elején lépett életbe, bár eddig még nem alkalmazták.

Zuckerbergékre mostanában rájár a rúd

A Facebook szerint a kibertámadást egy hete kedden észlelték és csütörtökön jelentették az illetékes hatóságoknak, a biztonsági rést azóta sikerült bezárniuk. Állítólag. Egy kibertámadás egyébként sosem jön jól senkinek – nagy igazság –, de a Facebooknak ez most tényleg nem hiányzott, miután nemrég a Cambridge Analytica-adatbotrány miatt került reflektorfénybe:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.