A SpaceX május végén állított hatvan műholdat Föld körüli pályára, amivel a Starlink nevű űrinternet kiépítését alapozták meg.

Elon Musk űrvállalata szerint a hatvanból három műholddal vesztették el a kapcsolatot, ami nem tűnik soknak, csakhogy a SpaceX összesen 12 ezer műhold fellövését tervezi. Emiatt egyes szakértők amiatt aggódnak, hogy a Starlink kiépítése jelentősen megnöveli a Föld körül keringő űrszemét mennyiségét, hiszen ha ilyen ütemben haladnak tovább, a projekt végére legalább 600 műhold fog gazdátlanul (és irányíthatatlanul) keringeni a Föld körül.

Ennek a bekövetkezésére ugyanakkor kicsi az esély, ugyanis a SpaceX szerint a használaton kívüli műholdak rövidesen elégnek a légkörben. Elon Musk emellett korábban figyelmeztetett is rá, hogy az új technológiák miatt az első műholdak fellövésénél különösen nagy a meghibásodás veszélye. A csillagászok ettől függetlenül is aggódnak Elon Musk terve miatt, egyesek szerint ugyanis a több ezer műhold olyan fényszennyezést generál majd, ami elhomályosítja a csillagok fényét.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon