„Minél jobban megértjük, annál inkább tisztázódik az is, hogy mire volt szükség az élet kialakulásához.”

2021 februárjában fényes tűzgömb jelent meg Kanada egén, és bár egy darabja sem ért földet, amit a kutatók megvizsgálhattak volna, a Western University munkatársainak így is sikerült komoly tudományos eredményekre jutniuk az esettel kapcsolatban. Kiderült ugyanis, hogy

a nagyjából 2 kg-os, grépfrút méretű objektum a Naprendszer legkülső régiójából, az Oort-felhőből* érkezett és nem jégből, hanem kőből volt, ami megkérdőjelezi a Naprendszer kialakulásával kapcsolatos, régóta fennálló elméleteket.

Bár magát a régiót közvetlenül még nem sikerült megvizsgálni (mert egyetlen űrszonda sem jutott még el odáig), eddig minden innen érkező objektum jégből épült fel, a kőzet alapú meteoritok pedig mind a világűr közelebbi részeiről érkeztek.

*Az Oort-felhő a Naprendszer legkülső tartományában, a Naptól mintegy 2000–200 000 csillagászati egységnyi távolságok között található feltételezett üstököszóna, amelyben milliárdnyi üstökösmag kering. Ezek az üstökösmagok alapvetően a Naprendszer keletkezésekor, mintegy 4,6 milliárd évvel ezelőtt a bolygókká alakuló protoplanetáris korong anyagának maradékából alakultak ki.

A kutatócsoport egyik tagja, Denis Vida elmondta, azért szeretnének minél több és pontosabb információkat megtudni az ominózus objektumról, mert ezzel a saját eredetünket is jobban megérthetjük, és mint mondja: „minél jobban megértjük, annál inkább tisztázódik az is, hogy mire volt szükség az élet kialakulásához”.

(Forrás: Western University, fotó: NASA/JPL-Caltech)

Ez is érdekelhet:

Fotón a Földön kívül egyetlen, tengerekkel rendelkező égitest egyik tengere

A Szaturnusz egyik holdja egészen úgy néz ki, mint a Föld.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés