Igencsak látványos lett az oroszok atomhajtású űrhajója

A SpaceX és a NASA mellett az oroszok sem akarnak lemaradni az űrverseny legújabb fordulójáról, aminek a végcélja a vörös bolygó meghódítása. Ám amíg az amerikaiak inkább a megújuló energiában látják a mélyűri utazás kulcsát, az oroszok a jól bevált atomenergiára esküsznek.

Élesebb szemű nézők azt is rögtön kiszúrták, miért néz ki úgy a Roszkozmosz űrhajója, mintha egy sci-fiből jött volna: mert tényleg onnan jött. Az orosz atoműrhajó szinte a megszólalásig hasonlít az Avatarban látott Venture Starra, bár méreteiben valószínűleg jócskán elmarad tőle.

Magáról az űrhajóról egyelőre nem sokat lehet tudni, de az biztos, hogy a hajtóművet a Keldysh Center és a Roszatom fejleszti, és a tervek szerint nem csak a hajtáshoz, de a műszerek működtetéséhez is tisztán nukleáris energiát használna.

Oroszország nem először kísérletezik ilyesmivel, hiszen a Szovjetunió 1970 és 1988 között számos nukleáris hajtású műholdat állított Föld körüli pályára. Az atomenergiában rejlő lehetőségeket amúgy nem csak az oroszok igyekeznek kihasználni, a NASA például olyan hordozható mini atomerőművet fejleszt, amivel reményeik szerint a Marson is meg tudnák oldani az energiaellátást.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon