Levideózták a levegőben a dönthető rotorú amerikai szuperhelikoptert
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Bell V-280 Valor úgy néz ki, mintha az elsődleges cél az lett volna, hogy az amerikai hadsereg legújabb helikoptere lenyomja a hollywoodi sci-fik futurisztikus gépeit, és a hozzá fűzött remények is legalább ennyire impozánsak. Az biztos, hogy repülni már elég szépen tud.

A dönthető rotorú helikopterrel az amerikai hadseregnek nem kevesebb a célja, mint hogy egyszerre küldjék nyugdíjba vele a két ikonikus helikopterüket, a Black Hawkot és az Apache-ot, ami elég jól jelzi, mennyire fejlett technikáról van szó, hiszen az említett helikoptereket egészen más célra használják: a Black Hawk csapatszállító, míg az Apache egy ízig-vérig támadó helikopter.

Bár a V-280 még hosszú évekre van attól, hogy rendszeresíthessék, a tesztekkel elég jól haladnak: a helikopter túl van a huszonhét repült órán, és legutóbb már azt is kipróbálták, hogy mit tud maximális utazósebességen, vagyis 350 km/h-val haladva, amiről videó is készült.

A Bell helije egyébként teljes gázzal ennél jóval gyorsabban, akár 520 km/h-val is képes repülni, miközben akár 14 fő szállítására is alkalmas. A támadó helikopterekkel szemben a legnagyobb előnye a magasabb, ritkásabb levegőjű légrétegekben valamint a meleg időben végzett akciókban nyilvánul meg, ezek a tényezők ugyanis gondot okoznak a hagyományos helikoptereknek.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.