Több mint fél évszázada lépett ember a Holdra, azóta egyre elképesztőbb eredményeket érünk el az űrben, és akár már a közeljövő is lehet olyan, mint egy izgalmas sci-fi.

Vitathatatlanul az egyik legérdekesebb tudományterület az űrkutatás, amely bár látszólag a szó szoros és átvitt értelmében is távoli az emberek kis híján száz százalékától, valójában mindannyiunk életére hatással van például a GPS és az okostelefonok kamerája által. Vagy ez nem az űrkutatás, hanem az űrtevékenység eredménye? Ennyire nem vagyunk képben, miközben magyar startupok és cégek is kiemelkedő projektekben vesznek pénzt.

Dr. Bacsárdi László, a Magyar Asztronautikai Társaság (Mant) alelnöke, a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének docense érthetően és izgalmasan számol be az űripari jelenről és közeljövőről a RE:FACT Podcastban. Bele akartunk hallgatni, aztán észre sem vettük, és már véget is ért, pedig földi idő szerint negyvenöt perces…

Nincs értelme, hogy a kvantumkommunikáció egyik legfelkészültebb szakemberének szavait a töredék tudásunkkal foglaljuk össze, ízelítőnek csak annyit mondunk, hogy mi már tudjuk, hány magyar műhold kering az űrben; mi a gyakorlati jelentősége, hogy Magyarország belépett az Európai Űrügynökségbe; a technológiai mellett milyen etikai kérdések vetődhetnek fel egy Mars-utazásnál például egy súlyos betegség vagy szex miatt.

Nem gondoltuk volna, hogy az ember több mint nyolcezer űreszközt juttatott fel az űrbe, azt főleg nem, hogy valamennyi, öt centiméteresnél nagyobb tárgyat számon tartanak a kutatók az űrséta közben elveszett csavarhúzótól a műholddarabokig, hiszen a Gravitáció-ban is láttuk, mekkora gondot okozhatnak ezek 20 000 km/h sebességnél. Régen erre nem gondolt senki, viszont egyre szemetesebb miattuk az űr Föld körüli része. A megoldás lehet egy űrporszívó, vagy egy, a hulladékot a Föld légkörébe juttató és elégésre kárhoztató szerkezet, az viszont akár nemzetközi konfliktusokat is okozhat…

Mi okosabbak lettünk, te se hagyd ki!

Podcast, hogy a jövőben is otthon legyél

A kéthetenként új résszel jelentkező RE:FACT bemutatja a jövőnket aktívan formáló legizgalmasabb embereket, cégeket és technológiai újításokat az ipar, a számítástechnika, és úgy általában a mindennapi élet színterein. A házigazda: Juhász Bálint. A korábbi epizódokat itt találod.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a RE:FACT Podcast.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén nem stressz és kínlódás, hanem igazi ünnep lesz a karácsony: mutatunk néhány remek ötletet kütyük-élmények-környezettudatosság-egyediség vonalon, amiből biztosan tudsz választani.
Hirdetés