Robbanás történt hétfőn az egyik titkos orosz kutatóintézetben, amelynek következtében 13 tűzoltóautót és 38 tűzoltót rendeltek ki a helyszínre.

Ez már önmagában is rossz hír, az pedig csak hab a tortán, hogy a szibériai létesítmény a bolygó egyik legnagyobb víruslaborja, így többek között Ebola- és Hepatitisz-vírusok, HIV-vírus, a fekete himlőt terjesztő vírus, a Poxvirus variolae, valamint a lépfene okozója, a Bacillus anthracis is megtalálható (volt) ott. A laborban főként vakcinák előállításán kísérleteztek, ugyanakkor

a kolcovói polgármester azonnal megnyugtatta a lakosságot: aggodalomra nincs ok, hiszen nem kerültek a levegőbe veszélyes anyagok.

Mi csak annyit mondanánk: az oroszok folyton nyugtatgatnak mindenkit, amikor hasonló gebasz van náluk. A végén meg olykor kiderül, hogy kissé túl optimistán álltak hozzá az okozott veszély megbecsléséhez. Két éve például egy radioaktív felhő vonult végig Európa fölött egy nukleáris baleset következtében, nemrég pedig egy elfuserált fegyverkísérlet miatt nőtt meg a radioaktív sugárzás értéke a Észak-Oroszországban. A jelenlegi eset kivizsgálása egyébként jelenleg is zajlik, nem tudni ugyanis, hogy miképp ütött ki tűz a negyedik emeleten.

Témába vág:

Sokszorosára nőtt a radioaktív sugárzás mértéke egy rosszul sikerült fegyverbalesetet követően Észak-Oroszországban

A háttérsugárzás Szeverodvinszkben két óra alatt tért vissza a normális szintre.

(forrás: HVG, The Guardian)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Így néz ki 1,5 millió kilométeres távolságból, ahogy a Föld előtt elhalad a Hold

Nem jött be az iPhone óta legnagyobb dobásnak tartott eszköz, sorra viszik vissza az Apple-höz

További cikkeink a témában