2012 harminc legjobb filmje

Az elmúlt évben a maradandó filmek, remek folytatások és a fantasztikus könyvadaptációk ideje jött el. Most bemutatjuk a szerintünk legjobb harminc mozit.

1. Holdfény királyság

Wes Anderson bivalyerős, humoros és drámai filmje olyan hangot ütött meg a moziban, amitől csak kapkodtuk a fejünket. Az egymásba szerető gyerekek elszökős, a finom humor miatt sokszor sírva röhögős sztorija mindent vitt az éven. (Kritikánkat itt olvashatod.)

2. Az Argo-akció

Túszmentős dráma Ben Affleck rendezésében, akiről végképp bebizonyosodott, hogy a direktori székben valóban zseniális teljesítményt nyújt. A jómunkásember ugyanis olyan filmet hozott össze, amely egyszerre okosan összepakolt, eszméletlen mennyiségű feszültséggel teli és még maga Ben is pazarul játszik benne. Ilyen márpedig nincs? Dehogy nincs… (Kritikánkat itt olvashatod.)

3. Pi élete

Az év egyik legnagyobb meglepetése a hajótörést szenvedett fiú történetéről forgatott ultralátványos 3D-s film, egy remek új színésszel és sohasem látott minőségű CGI-állatokkal operáló mozi, amely a végén még gyomorba is vág. Ang Lee várhatja Oscar bácsi érkezését. (Kritikánkat itt olvashatod.)

4. Az utolsó műszak

Két rendőr, egy eset. A rendfenntartói munka durvábbik oldalát bemutató film annyira erős, annyira megrázó, hogy annak minden valamirevaló évzáró filmes lista élén ott a helye. A mexikói maffiával azóta sem szeretnénk ujjat húzni. Aki szerint pedig Jake Gyllenhaal nem való színésznek, nézze meg ezt és a Donnie Darko-t. (Kritikánkat itt olvashatod.)

5. The Artist – A némafilmes

Ugyan 2011-es filmről beszélünk, de csak 2012-ben került a magyar mozikba az Oscar-díjas Artist. A film halott ügynek tűnt, de mégis működött a régi némafilmes varázslat, ami olyan mélységekig merészkedett, ahol a műfaj még sosem járt. Tízből tíz. (Kritikánkat itt olvashatod.)

6. A bosszúállók

Egy filmben bulizik a Vasember, Thor, Hulk és megannyi kedves barátjuk, hogy elküldje az anyjába a Thor főgonoszát, Lokit. Szuperhősök egymás közt, avagy bosszút álltak a képregényes kedvencek azokon, akik azt mondták, a Disney nem készíthet felnőtteknek készült akciófilmet. Hát hogyne… (Kritikánkat itt olvashatod.)

7. 007 – Skyfall

James Bond legújabb sztorija kissé megosztó darab lett, hiszen nincs benne semmi csúcstechnika, nincs benne markáns Bond-lány, csak egy pörgős sztori, és a Bond-történelem egyik legemlékezetesebb főgonosza. És még a főcímdal is remek darab. (Kritikánkat itt olvashatod.)

8. Szerelem

Nem jó nézni Michael Haneke moziját. Akkor mit keres az év legjobb filmjei között? A Szerelem pont azért nagyon erős, mert már-már túlságosan is reálisan ábrázolja az idős házaspár női tagjának fizikai leépülését, hogy aztán egy megrázó befejezéssel mindenkit elküldjön haza gondolkodni szerelemről, házasságról, betegségről, persze nem hollywoodi értelemben.

9. A leleményes Hugo

Martin Scorsese szerelmeslevele a filmkészítéshez. Aki még álmában is a mozikban jár, annak igazi ünnep volt a Hugo, amely természetesen azokat is tökéletesen kiszolgálja szívet melengető sztorijával, akik csak egy amolyan van egy öregember, aki nem akar kinyílni, de a jószívű gyerek megoldja típusú sztorikra izgulnak. (Kritikánkat itt olvashatod.)

10. Ted

Egy igazán mocskos beszédű kismackó a Family Guy alkotóitól, olyan beszólásokkal, hogy azokat még most is idézgetjük. Mert hát ki ne akarna azóta villámtesó lenni, vagy elővenni a ’80-as Flash Gordon-filmet. Vagy mackólétére meghágni a kolléganőt egy paszternákkal. Csak a szokásos Seth MacFarlane-féle agymenés, úgy tálalva, ahogyan azt régóta szeretjük. (Kritikánkat itt olvashatod.)

11. Shame – A szégyentelen

Akarod magad igazán rosszul érezni? Akkor nézd meg a Shame-et! Persze ez nem azt jelenti, hogy a Michael Fassbender játékával megbolondított film borzalmas lenne, de hát nem azért járunk mindig moziba, hogy jó kedvünk legyen. Az erősen szexuális alkotás megmutatta, hogy Fassbendernek igenis minden műfaj jól áll, mi pedig napokig nem tudtunk mosolyogni tőle.

12. A sötét lovag – Felemelkedés

Batman utoljára kokettált Christopher Nolannel, a megszokott remek színvonalon. Bár egyesek szerint ez a legrosszabb epizód, azért még lazán verte a fél idei mozis mezőnyt.  Aki szinkronnal látta, az vegye meg DVD-n, és nézze újra eredeti hanggal. Megéri. (Kritikánkat itt olvashatod.)

13. Ház az erdő mélyén

Egy baráti társaság kibérel egy gyanús házat az erdő közepén. Ezerszer látott horrorsztori. Aztán jön egy–két olyan előre nem látott csavar, ami lazán emeli a filmet az év legjobbjainak listájára. Itthon mozikba sem került, ettől még kötelező darab.

14. Looper – A jövő gyilkosa

A film egy hatalmas pofon volt mindazok számára, akik utóbbi ZS kategóriás mozijai miatt leírták Bruce Willist. Az időutazós sci-fi persze azért magában hordozott néhány paradox pillanatot, de olyan jó színészi játékot és olyan remek rendezést mutatott, amitől inkább újranézni támadt kedvünk, jó sokszor. (Kritikánkat itt olvashatod.)

15. A hét pszichopata és a Si-cu

A 2012-es év egyik legszörnyűbb címfordítása (be is került válogatásunkba), de az Erőszakik rendezőjének új filmjében valóban ugyanannyira tekinthető főszereplőnek a kis si-cu, mint a hét pszichopata. Nem egy bérgyilkosos, Bruges-i kaland, de majdnem megugrotta a magasra feltett lécet. (Kritikánkat itt olvashatod.)

16. Felhőatlasz

Gondold el, hogy valaki kiönt eléd egy nagy halom filmes puzzle-darabot, amit aztán a mozi megtekintése után fejben össze kell raknod. A Felhőatlasz ilyen. Nem könnyű a mű, de minél többet gondolkodsz rajta, annál jobban fog tetszeni. Megosztó film, vagy nagyon bejön, vagy nagyon nem. (Kritikánkat itt olvashatod.)

17. Prometheus

Sokat kellett gondolkodni az Alien előzményfilmjének szánt Prometheus-on annak megtekintése után, de megérte. Újranézve már összeállt a kép, és a sok nyitva maradt kérdést úgyis megválaszolják majd a következő epizódokban. (Kritikánkat itt olvashatod.)

18. Rontó Ralph

Amíg a Pixar a gyerekekhez szólt az erősen Disney-stílusú Merida – A bátor-ral, a Disney a felnőtteket irányozta be a pixaros Rontó Ralph című remekművel, ami annyi rejtett poént foglal magában, hogy még sokadik újranézésre is fel lehet fedezni benne egy-egy újat. A Pixar elbújhat szégyenében. (Kritikánkat itt olvashatod.)

19. A tetovált lány

Hogy minek remake-elni egy sikeres, nem is annyira régi filmet, pláne ugyanazon a helyszínen, szinte a megszólalásig hasonló szereplőkkel? Csak. Főleg, ha azt a remake-et David Fincher készíti. A tetovált lány elérte azt, amit csak nagyon kevesen tudtak: ha lehet, még jobb, még sötétebb verzió készült belőle. Kár, hogy a Sony kilóra vette meg a film reklámfelületeit. (Kritikánkat itt olvashatod.)

20. Fékezhetetlen

Gengszterfilm a szesztilalom koráról, megtörtént eset alapján. Tom Hardy végképp a mennybe megy, és ezt szimpla morgásokkal éri el. Aki imádta a régi maffiafilmeket, annak kötelező darab. A gyönyörű Jessica Chastain textilledobása miatt is. (Kritikánkat itt olvashatod.)

21. A diktátor

Sacha Baron Cohen egy állat. Ezt mindazok teljes bizonyossággal állíthatják, akik látták a mester összes filmjét, köztük a legutóbbit, Aladeen diktátor mindenkit lefejező sztoriját. A diktátor úgy volt tipikus Cohen-film, hogy közben még erős társadalomkritikával is sikerült előrukkolnia. És persze egy tízes skálán tízes szinten volt undorító. (Kritikánkat itt olvashatod.)

22. Utódok

George Clooney moziját sokan az előzetesek alapján üdítően vicces filmként várták, pedig közel sem hangosan muhaházós darab volt az Utódok, inkább egy erős dráma, amit azonban vétek kihagyni. (Kritikánkat itt olvashatod.)

23. Szesztolvajok

Ken Loach mozija erős drámával indít, hogy aztán egyfajta skót szoknyás heist movie kerekedjen ki belőle. A társadalmi el nem fogadás, az erőszakos múlt általi kirekesztettség kicsit furcsa alaphangot ad a folytatáshoz, a mocsárból kitörni vágyó whiskey-tudor srác története azonban erősebb, mint egy huszonöt éves scotch.

24. A tündér

Ha valaki nem tudná, a francia filmgyártás igencsak elmebeteg mozzanatokat tud felmutatni. Az idén mozikba került A tündér burleszkmozi, ami gyönyörűen idézi fel az első csetlő-botló alkotások hangulatát, erős a szürreál, erős a hibbantság, de pont ettől volt annyira jó nézni minden idők egyik legrondább tündérének sztoriját.

25. Amíg alszol

A [REC] rendezője ugyan most nem a nulladik számú pácienssel riogat, a sztori sokkal hétköznapibb, de talán pont azért, hogy jobban nyomasszon, mint egy Fásy Ádám-műsor. Az Amíg alszol nagy élmény, de a híresztelés ellenére inkább hasonlít pszicho-thrillerhez, mint horrorhoz. (Kritikánkat itt olvashatod.)

26. A hatalom árnyékában

George Clooney abban hasonlít Ben Affleckre, hogy rendezőként brilliírozik igazán. Legutóbb ebben a remek politikai krimiben bizonyította be, hogy a kamera mindkét oldalán érti a dolgát. A hatalom árnyékában azonban nem csak a Clooney-fétisűek számára szép darab, mindazok számára emlékezetes maradt, akik szeretik, ha nem rágják a szájukba a történéseket. (Kritikánkat itt olvashatod.)

27. Martha Marcy May Marlene

Szektában élni nem egyenértékű egy kéjutazással. Az elfelejtett Olsen-lány, Elizabeth drámázik, és lejátssza a csillagokat is az égről. Ha valaki ezek után még mindig kedvet érezne ahhoz, hogy becuccoljon a lakásához legközelebbi tekintélyelvű szektához, az vagy csukott szemmel nézte végig a filmet, vagy csak nagyon elszánt. (Kritikánkat itt olvashatod.)

28. Warrior – A végső menet

Ezerszer láttunk már sportfilmet, küzdősportos alkotásokkal van tele a padlás, de a Warrior-nak sikerült az, ami a legtöbb hasonszőrű filmnek nem: képes katartikus élményben részesíteni a nézőt úgy, hogy közben végig remek színészi játékokkal találkozik az ember. Tipikus férfiaknak szóló mozi. (Kritikánkat itt olvashatod.)

29. Samsara

Aki látta a Barakát, tudja, miről van szó. Aki nem, annak elmondjuk: egy egész világot felölelő csodálatos képsorozat, remek zenékkel. A világot körbeutazni olcsón is lehet, egy mozijegy áráért. (Kritikánkat itt olvashatod.)

30. Sinister

Az utóbbi évek egyik legfosatósabb darabja, egy tipikus történetű horror, ami ezúttal tényleg működik. A megtekintése után nem fogod annyira bátran levetíteni magadnak a frissen szerzett házad padlásán talált házivideó-gyűjteményt, sőt, a baltákat is eladod a neten. (Kritikánkat itt olvashatod.)

Nem volt elég? Akkor nézd meg más évek legjobb filmjeinek toplistáját is!

2013 ötven legjobb filmje

2014 ötven legjobb filmje

2015 ötven legjobb filmje

Minden éven egyszer eljön a sóbiznisz ünnepe, ami köré spontán módon összeverődik egy amerikai focidöntö is. A költségvetés nem éppen egy bivalytárogatói  koncertével vetekszik, a közreműködők is hihetetlenek, ahogyan a showkészítés nagykönyvében az meg van írva. A Player most bemutat néhányat a legsúlyosabb esetekből. Janet Jackson mellét kivéve...

Madonna

Na ki a legnagyobb megalomán a világon? Madonna sosem viccel el semmit, a 2012-es Halftime Show nagyobb, hosszabb, vágatlanabb volt minden eddiginél. A több mint 12 perces szett alatt parádézik a Cirque de Soleil, vendégmuzsikusként benéz az LMFAO két idiótája, M.I.A., Nicki Minaj és Cee Lo Green is. A playback partit, és a megbotlást lazán megbocsátjuk Madonnának, hiszen akkora látványt kanyarintott, amibe beleremegett a föld. Ugyan ki más fedné le a teljes pályát egy hatalmas kivetítővel?

1. Vogue
2. Music (+Party Rock Anthem + Sexy And I Know It)
3. Give Me All Your Luvin'
4. Open Your Heart / Express Yourself
5. Like a Prayer

New Kids On The Block

Nem mehetünk el szó nélkül az 1991-es Disney/Benetton reklámnak is beillő show mellett, ahol az ereje teljében lévő New Kids sikítást előidéző csípőmozgással hódít a gyereksereg között, a Disney palota háttér előtt. A Step by Stepet persze senki sem úszta meg.

Setlist:

1. Step by Step
2. This One’s for the Children
3. It’s a Small World After All

Black Eyed Peas & Usher & Slash

Minden idők második legdurvább show-ja, az LCD és a LED kijelzők minden vállfajának felvonultatásával (naná, hiszen a Tron 2.0 az alaptéma), egy teljes pályányi táncossal, akik ijesztően egyszerre mozognak, és még világítanak is, hogy a buli ki is nézzen valahogy. Slash is felnéz a LOVE felirat alakú színpadra, de mintha nem lenne formában. Mennyből az angyalként érkezik Usher helikopterről. Semmi extra, csak egy átlagos 2011-es Halftime show.

Setlist:

1. I Gotta Feeling
2. Boom Boom Pow
3. Sweet Child O’ Mine
4. Pump It
5. Let’s Get It Started
6. OMG
7. Where Is The Love?
8. The Time (Dirty Bit)

Michael Jackson

Most visszanézve annyira nem is extra Jacko 1993-as fellépése (mármint a közönséget megtévesztő bevonuláson kívül), táncosok vannak dögivel, a Művész top formában, de akkor még nem az volt a lényeg, hogy akkora kijelzőket hozzanak be a pályára, ami röhejessé teszi még a 260 cm átmérőjű, 40 milliós tévéket is. A fellépés mindenesetre egy a legjobb formájában lévő szupersztárt mutat.

Setlist:

1. Jam
2. Billie Jean
3. Black or White
4. Heal the World

U2

Ha úgy nézzük, a 2002-es U2 Super Bowl műsor semmivel sem több, mint egy átlagos koncertjük. Viszont nem is kevesebb. És mivel tudjuk, hogy Bonoék akkora színpadképeket álmodnak meg maguknak, amik a Puskás Stadionba sem férnek be, kénytelenek vagyunk kijelenteni, hogy a show nagyon rendben volt.

Setlist:

1. Beautiful Day
2. MLK
3. Where the Streets Have No Name

Prince

Öreg herceg nem vén herceg, ezt már a Sziget óta tudjuk. Prince 2007-ben Foo Fighterst játszik, ami már eleve jófejség, és ha azt is hozzá tesszük, hogy ez a dal a Best of You, ráadásul teljesen átgyúrva, egyből kihagyhatatlanná teszi a felsorolásból a zseni Super Bowl-fellépését.

Setlist:

1. We Will Rock You
2. Let’s Go Crazy
3. Baby I’m a Star
4. Proud Mary
5. All Along the Watchtower
6. Best of You
7. Purple Rain

The Who

CSI összes pár percben, 2010-ben. De mindezt egy olyan színpadképpel megtámogatva, ami beleég a retinánkba, picit öregesen, de becsülettel, olyan közönségénekeltetéssel, ami hangszálakat szakít. Igazi stadionrock, minden, ami egy ilyen estére kell.

Setlist:

1. Pinball Wizard
2. Baba O’Riley
3. Who Are You
4. See Me, Feel Me
5. Won’t Get Fooled Again

Aerosmith & Britney & ’N Sync & Nelly & Mary J. Blidge

A legfurcsább összeállítás evör. De ilyen a showbiznisz. Elég természetellenesen váltja Justin Timberlake egykori fiúcsapatának nyáldalát egy még nyálasabb Aerosmith sláger, hogy aztán a végén összefussanak a szálak, és az ’N Sync, Britney, valamint az Aerosmith együtt adják elő a Walk This Way-t. Apokalipszis a fanyalgóknak, elég jó vicc a röhögni vágyóknak, show mindenkinek, aki szereti.

Setlist:

1. Bye Bye Bye
2. I Don’t Want to Miss a Thing
3. It’s Gonna Be Me
4. Jaded
5. Walk This Way

Bruno Mars & Red Hot Chili Peppers

A funk és a hazafiasság került a főszerepbe, előbbit különösebben nem, utóbbit már egy picit erősebben bánjuk. Bruno Mars olyan lazán adja a fiatal James Brownt, hogy attól még a sánták is táncolni kezdenek, de amikor megjön a Red Hot Chili Peppers, akkor aztán tényleg elszabadulnak az indulatok. Ügyes show, ahol inkább a zene dominál, de persze a színpadkép sem éppen egy haknikirály mucsajröcsögei fellépését idézi.

Setlist:


1. Billionaire
2. Locked Out of Heaven
3. Treasure
4. Runaway Baby
5. Give it Away
6. Just The Way You Are

Katy Perry & Lenny Kravitz

Katy jön, és bő 12 percben lenyom egy akkora show-t, hogy azt sokan másfél órában sem tudják összehozni. Lenny Kravitz megjelenése mondjuk nem ad hozzá semmit a műsorhoz, de kedves kis adalék. Tőle valahogy nem hangzik annyira extrán az I Kissed a Girl. Megvolt. Értjük. Szerette. Énekelhette volna kicsit durvább szöveggel is. Na de nem is ez a kemény, hanem az előre be nem jelentett Missy Elliott blokkja, aki 2010 óta csak egyszer volt hajlandó előjönni a barlangjából egy brazil fellépés erejéig. A teljes felületén kivetítős színpad és annak használata bárkit leborulásra késztet. A végén persze tűzijáték. És maga Katy. Csodás.

Setlist:

1. Roar
2. Dark Horse
3. I Kissed a Girl (feat. Lenny Kravitz)
4. Teenage Dream
5. California Gurls
6. Get Ur Freak On (Missy Elliott-blokk)
7. Work It (Missy Elliott-blokk)
8. Lose Control (Missy Elliott-blokk)
9. Firework

Coldplay & Bruno Mars & Beyoncé

Hatalmas összeborulás a látszólag össze nem illő előadók között bő 13 percben, ahol Beyoncé és Bruno Mars már rutinus Halftime Show-fellépőként térnek vissza, és tulajdonképpen semmi meglepő nem történik, de olyan kellemes az egész. Az Uptown Funk pedig élőben a legállatabb.

Setlist:

1. Viva La Vida
2. Paradise
3. Adventure of a Lifetime
4. Uptown Funk (Bruno Mars)
5. Formation (Beyoncé)
6. Fix You
7. Up&Up

Fotó: AFP

Mozikban a Spectre, az új Bond-film örömére bemutatjuk az összes főcímdalt is mindenkinek, aki szereti.

James Bond theme

Évjárat: 1962

Film: Dr. No

Előadó: John Barry

From Russia With Love

Évjárat: 1963

Film: Oroszországból szeretettel

Előadó: Matt Monro

Goldfinger

Évjárat: 1964

Film: Goldfinger

Előadó: Shirley Bassey

Thunderball

Évjárat: 1965

Film: Tűzgolyó

Előadó: Tom Jones

You Only Live Twice

Évjárat: 1967

Film: Csak kétszer élsz

Előadó: Nancy Sinatra

On Her Majesty’s Secret Service

Évjárat: 1969

Film: Őfelsége titkosszolgálatában

Előadó: The John Barry Orchestra

Diamonds Are Forever

Évjárat: 1971

Film: Gyémántok az örökkévalóságnak

Előadó: Shirley Bassey

Live and Let Die

Évjárat: 1973

Film: Élni és halni hagyni

Előadó: Paul McCartney & Wings

The Man with the Golden Gun

Évjárat: 1974

Film: Az aranypisztolyos férfi

Előadó: Lulu

Nobody Does It Better

Évjárat: 1977

Film: A kém, aki szeretett engem

Előadó: Carly Simon

Moonraker

Évjárat: 1979

Film: Holdkelte

Előadó: Shirley Bassey

For Your Eyes Only

Évjárat: 1981

Film: Szigorúan bizalmas

Előadó: Sheena Easton

All Time High

Évjárat: 1983

Film: Polipka

Előadó: Rita Coolidge

A View To A Kill

Évjárat: 1985

Film: Halálvágta

Előadó: Duran Duran

The Living Daylights

Évjárat: 1987

Film: Halálos rémületben

Előadó: A-Ha

Licence to Kill

Évjárat: 1989

Film: A magányos ügynök

Előadó: Gladys Knight

GoldenEye

Évjárat: 1995

Film: Aranyszem

Előadó: Tina Turner

Tomorrow Never Dies

Évjárat: 1997

Film: A holnap markában

Előadó: Sheryl Crow

The World Is Not Enough

Évjárat: 1999

Film: A világ nem elég

Előadó: Garbage

Die Another Day

Évjárat: 2002

Film: Halj meg máskor

Előadó: Madonna

You Know My Name

Évjárat: 2006

Film: Casino Royale

Előadó: Chris Cornell

Another Way To Die

Évjárat: 2008

Film: A Quantum csendje

Előadó: Jack White & Alicia Keys

Skyfall

Évjárat: 2012

Film: 007 – Skyfall

Előadó: Adele

The Writing's On The Wall

Évjárat: 2015

Film: 007 Spectre - A Fantom visszatér

Előadó: Sam Smith