Még mielőtt Genfben mutatnák meg a legújabb modelleket az autógyártók, február elején egy kicsit Párizsra is figyelnek, ahol már három évtizede állítják ki a stílusos újdonságokat, és közülük meg is választják a legszebbet.

1986 óta minden évben megtartják Festival Automobile International néven azt a kiállítást, ami a párizsi autószalonhoz képest kisebb rendezvény, de nem is célja, hogy az összes új autót megmutassa. Inkább a legkülönlegesebb szériamodelleket és tanulmányautókat állítják ki, amelyek közül meg is választják a legszebbet.

Nem tudnánk vitatkozni az autós szakértőkből, építészekből is divattervezőkből álló zsűrivel, amely idén a Mazda Vision Coupét hozta ki elsőnek a koncepciók között, olyan mezőnyben, ahol többek között három Mercedes, az AMG GT Concept, az AMG Project One és a Maybach 6 Cabriolet, valamint a BMW i Vision Dynamics és a Peugeot Instinct is ott voltak.

Már nehezebb lett volna a választás a legszebb szériaautó címéért, amelyet tavaly az Alfa Romeo Giulia nyert el. Idén a hat döntős között négy szabadidő-autó és két sportkocsi volt, de a gyártók terén meglehetősen sokszínű volt a választék, hiszen két francia, egy német, egy svéd, egy japán és egy brit típus közül lehetett választani.

Most nem a zsűrire, hanem a közönségre bízták a szavazást, akik közül 120 ezren adták le a voksukat. A győztes ezúttal a lenyűgöző Alpine A110 lett 44,5 százalékkal, a második helyen végzett a BMW X2 35,1 százalékkal, a harmadik pedig a DS 7 Crossback lett 17,3 százalékkal. Te melyiket választottad volna a legszebbnek?

Szerinted melyik a legszebb autós újdonság?

Látnod kell a győztes Alpine-t ezeken a fantasztikus képeken:

És ezt olvastad már?
Lewis Hamilton egy takarítónőt is eljátszott volna, hogy szerepelhessen kedvenc filmjének folytatásában