Az utóbbi időben sorra mutatta be az extravagáns, de legalábbis rendhagyó formájú modelljeit a BMW, amivel rendesen megosztotta a rajongókat. A legelegánsabb veterán autókat felvonultató Concorso d’Eleganzára azonban nem is készülhettek volna mással, mint egy stílusos túrakocsival, ami a márka távolabbi és közelebbi múltjából is olvas fel fejezeteket.

Meg tudjuk érteni, ha felvontad a szemöldököd a BMW olyan modelljeinek láttán, mint az elektromos iX, a plug-in hibrid XM, vagy akár az új 7-es sorozat. A müncheni márkának voltak olyan korszakai, amikor gyönyörű autókat gyártott, és vannak olyanok, amikor extravagáns formákat dobnak be, hogy kitűnjenek a tömegből. De ez nem jelenti azt, hogy elfelejtettek volna szép autókat tervezni, elég csak egy pillantást vetned a Concept Skytopra.

Persze a bemutatójának helyszíne szinte megkövetelte, hogy gyönyörű autót alkossanak a BMW-nél.

A Comói-tónál minden évben megtartott Concorso d’Eleganza a legelegánsabb veterán ritkaságok parádéja, ahol illik stílusos belépővel megjelenni, és a BMW legújabb tanulmányautója ezen a téren is magabiztos lehet. A nyitott tetős, kétüléses túrakocsi szoborszerű megjelenésével egy motoros hajóra emlékeztet, amit inkább a Rolls-Royce-tól szoktunk meg.

Adrian van Hooydonk, a BMW vezető dizájnere olyan történelmi modellekhez méri a Concept Skytop sportos eleganciáját, mint a BMW 503 és a nem is olyan régi BMW Z8. Nem tagadhatja le, hogy a jelenlegi 8-as sorozatra épül, de annál feszesebb, izmosabb és egzotikusabb formájú lett. A különleges megoldások sem hiányoznak róla, például

az ajtóba integrált szárnyak helyettesítik a kilincseket, és a turbinaformájú lamellás kerekek is egyediek.
Megvilágítottak, de nem túlzó méretűek vesék, ami a jellegzetes cápaorrával a BMW legszebb hagyományait idézi fel.

A Concept Skytop vonalai a Z8-at hivatottak idézni, ami már annak idején is egy korábbi roadsternek, az 507-nek állított emléket. Fényszórói a lehető legvékonyabbak, amiket utcai autóhoz fejlesztettek, és nem lennénk meglepve, ha hamarosan találkoznánk velük a BMW egyik sorozatgyártású modelljén is.

A bukókeretet és még a kivehető tetőpaneleket is az utastér vörösesbarna bőrkárpitjával burkolták, ami stílusos kapcsolatot jelent a külső és a belső tér között, a színátmenet egyébként a BMW dingolfingi gyárának bőrfestő mesterét dicséri. A cipők világából ismerős brogue stílusú perforált bőrök és a kristályüveg betétek teszik utolérhetetlenül elegánssá

a Concept Skytop belső terét, ami egyértelműen az utazás élvezetét hirdeti.

Pontosan egy évvel ezelőtt a BMW a megosztó Z3 Coupé emlékét idéző kupéval, az új Z4-re épített Concept Touring Coupéval vonult fel az eseményen, és bár akkor úgy lehetett tudni, hogy kisebb sorozatot gyárthatnak belőle, végül egyedi darab maradt. Nincs sokkal több esélye a Concept Skytop sorozatgyártásának sem, de mivel

a 8-as sorozatra épül, ezért reménykedünk benne, hogy annak következő generációját ihleti majd a koncepció.

Még nem értek véget a párhuzamok a Z8-cal, hiszen ahhoz hasonlóan a Concept Skytop is a BMW kínálatának legerősebb V8-as motorjával érkezik, bár a műszaki tartalmáról nem árultak el részleteket. Már besötétedett, amikor a Comói-tó partján begördült a közönség elé a BMW fényűző koncepcióautója, ami láttán a márka rajongói fellélegezhetnek, hiszen páratlanul sportos és elegáns autókra még mindig van, és ha rajtuk múlik, mindig lesz is igény.

Ez is érdekelhet:

Stílusos és merész a BMW Concept Touring Coupé

Shooting brake karosszériás Z4-et készített a BMW a Concorso d'Eleganzára.

Gyöngyök ihlették a Rolls-Royce Boat Tail második példányát

Gyöngyház inspirálta a luxuskabrió színjátszós fényezését.

Az autózás legmagasabb csúcsa a Concorso d’Eleganza

Képes riport az autós élet legmagasabb pontjáról.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Egy Smarttal könnyű parkolni? Attól függ, kinek

Csodálatos retró a Nissan 400Z Heritage Edition

További cikkeink a témában