Nagyon úgy fest, hogy ez a dolog már eldőlt.

Múlt héten a barcelonai téli teszthét utolsó napjára a Haas az orosz–ukrán háború miatt átfestette autóját. Az amerikai istálló 2022-es autójának színvilágát eredetileg az oroszos fehér-kék-piros uralta (2021 óta névadó) főszponzora, az Uralkali orosz vegyipari vállalat révén, de a történtek miatt a logó, valamint az orosz zászló színei is lekerültek az autóról.

A Haas leleplezte, milyen autóval fog versenyezni az F1 új érájában

Mick Schumacher és Nyikita Mazepin ezzel az autóval repítheti vissza a csapatot a középmezőnybe.

Azt továbbra sem tudni, hogy – az Ukrajnával való szolidaritás mellett – ez egyben azt is jelenti-e, hogy az amerikai istálló megszakítja a kapcsolatát az Uralkalival vagy sem, amelynek egyik tulajdonosa történetesen a csapat pilótájának, Nyikita Mazepinnek az apja, Dimitrij Mazepin. Ezzel kapcsolatban Günther Steiner csapatfőnök elmondta, hogy a történtek anyagi szempontból nincsenek hatással a csapat működésére, ugyanakkor azt elismerte, hogy

„Nyikita jövőjét meg kell oldani”,

mert ugye a 22 éves orosz pilóta az Uralkalinak köszönhetően szerepelhet a csapatnál.

Steinerék egyelőre kivárnak, mert mint mondja, nemcsak az istálló és az F1 érintett a dologban, hanem a kormányok is, azt pedig egyelőre nem tudni, mi várható részükről. Ugyanakkor a Haas-csapatfőnök elárulta, ki pótolhatja a 22 éves oroszt, amennyiben úgy alakulna a helyzet, hogy mégsem vele folytatják a 2022-es szezonban:

„Az első hívás Pietróhoz fut be. (...) Ismeri a csapatot, ismeri az autót ahhoz, hogy egyik napról a másikra beugorjon. Jelenleg nincs jobb opciónk nála.”

Pietro Fittipaldiról beszélt, aki az 1972-ben és 1974-ben F1-világbajnoki címet nyerő Emerson Fittipaldi unokája, és aki 2019 óta az amerikai istálló teszt- és tartalékpilótája, 2020-ban pedig két futam erejéig ő helyettesítette a Bahreini Nagydíj horrorbalesetét túlélő Romain Grosjeant.

Ezzel szemben az olasz sajtó szerint Fittipaldi helyett a Haas motorpartnere, a Ferrari támogatását élvező Antonio Giovinazzi kaphatja meg az esetlegesen megüresedő ülést.

(Forrás: planetf1.com, gpblog.com, fotó: Haas F1 Team)

Ez is érdekelhet:

Törölték az F1-es Orosz Nagydíjat

Az oroszországi BL-döntő után az Orosz Nagydíjat is lefújták.

Hamilton: Elveszítettem a hitemet az F1-ben

Lewis Hamilton Abu-Dzabiról és Max Verstappenről is beszélt.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés