Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Megmutattuk és ki is próbáltuk már a Mercedes-Benz új platós terepjáróját, aminek a kínálata most egy olyan motorral bővült, amit eddig is kinéztél volna az X-osztályból. Nem sokan kínálnak ebben a kategóriában V6-os turbódízelt.

Már a bemutatóján elmondták, hogy nem csak négyhengeressel lesz kapható az új Mercedes-Benz X-osztály. A Nissan Navara testvérmodellje amennyire csak lehet, eltér az alapokat adó japán típustól, de alapvetően annak 2,3 literes, négyhengeres turbódízeljét kínálja 160 és 190 lóerővel. Ennyi elég is lenne a mindennapi munkához, de aki többre vágyik, mostantól hathengeressel is kérheti a platós terepjárót.

A kategóriában már nem sokan kínálnak hathengerest: a Nissan Navara és a Toyota Hilux kínálatából kikerült a V6-os, a Ford Ranger van még 3,2 literes öthengeressel, és egyedül a Volkswagen Amarok tud villantani hat hengert, sőt, kizárólag azzal adják. Most a Mercedes-Benz ért fel a kategória csúcsára az X 350 d kivitellel, amiben egy 3 literes V6-os turbódízel dolgozik 258 lóerővel. Csak összehasonlításul: az Amarok 163, 204 és 224 lóerővel érhető el.

Még fontosabb, hogy az X-osztály csúcsmodellje 550 Nm nyomaték leadására képes 1400 és 3200 közti fordulatszámon, vagyis abban a tartományban, ahol mindig is használni fogod. Figyelemreméltók a menetteljesítményei is, legalábbis nem sok pick-up mondhatja el magáról, hogy 7,9 másodperc alatt gyorsul százra és 205 km/óra a végsebessége. A Mercedes megadta az átlagos fogyasztást is, ami 9 liter száz kilométeren.

Mivel csúcsmotorról van szó, ezért ehhez már széria a hétfokozatú automata sebességváltó és az állandó összkerékhajtás. A Mercedes személyautóiból ismert Dynamic Select rendszer is benne van, ahol Comfort, Eco, Sport, Manual és Offroad módok közül választhatsz, a Manual esetén saját magad kapcsolgathatod a fokozatokat.

A menetpróbán utánajártunk, hogy terepen is ütőképes-e az 5,34 méter hosszú X-osztály, olvasd el róla a cikkünket!

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.