Közeledik az újkori MINI negyedik generációjának premierje, és ahogyan lenni szokott, az álcázott prototípusok képei mellé újabb információkat árult el a kisautóról a márka. Az új Cooper kétféle elektromos változatban is kapható lesz.

Az eredeti Mini örököseként 2001-ben jelent meg a modern MINI, aminek immár a harmadik generációja kapható. 2014-ben jött ki ez a széria, amit az évek alatt többször is felfrissítettek, idén pedig eljött az ideje a modellváltásnak. A gyártó már egy éve mutatott álcázott képeket az új autóról, most pedig a premier küszöbén néhány részletet is elárultak az újabb képek mellé.

Hivatalosan még csak álcázva mutatták meg az autót, de az már ezekről a képekről is kiderül, hogy a MINI megtartja a jellegzetes sziluettjét, amiről azonnal felismerhető lesz, de a hosszabb tengelytávjával és nagyobb kerekeivel még jobb lesz a kiállása. A fólia még leplezi, de teljesen új formájú hátsó lámpákra számíthatunk.

MINI Cooper SE

A MINI-ből eddig is volt elektromos hajtású változat, a Cooper SE, amit az egyik legélvezetesebben vezethető elektromos autónak tartottunk, és bár a hatótávja főleg városi használatra teszi alkalmassá, a 184 lóerős teljesítménye és a mérsékelt tömege az alacsony súlyponttal és zseniális futóművel igazi élményautóvá teszi.

Az utódjából egyenesen kétféle elektromos változatot készít a MINI, és az előzetes adatok alapján úgy tűnik, hogy nem lesz könnyű választani közülük. A Cooper E ugyanis megtartja az elődje 184 lóerős teljesítményét, és csak egy kicsivel nagyobb, 40,7 kilowattórás akkumulátort kap, míg a sportosabb Cooper SE már 218 lóerős lesz, 54,2 kilowattórás akkuval.

A Cooper SE ezzel akár 400 kilométert is megtehet egy feltöltéssel, amivel megoldja az elődje egyik legnagyobb problémáját.

Mégis elgondolkodtató választás lesz a Cooper E, aminek ugyan csak 300 kilométer lesz a hatótávja a gyári adatok szerint, de egyúttan könnyebb is lesz, ami még jobb vezethetőséget ígér majd.

Mostantól egyébként a Cooper nem egy motorváltozatot, hanem magát a háromajtós modellt jelöli majd, aminek eddig nem volt külön neve. Mivel az elődjével szemben eleve úgy tervezték, hogy elektromos autót építenek belőle, ezért jobb lesz a térkihasználása. A műszerfal megtartja majd az ikonikus kerek érintőképernyőt is.

A MINI megtartja a választás szabadságát, és az elektromos változatok mellett még benzinmotorral is kínálja majd az új Coopert, a hírek szerint izmos JCW változatra is számíthatunk. A bemutatójára már nem kell sokat várni, az őszi müncheni autószalonon leplezik le, még idén megjelenik az új Countryman is, jövőre pedig az Aceman bővíti a MINI kínálatát.

Ez is érdekelhet:

Az Aceman lesz a MINI következő elektromos autója

Az ötajtós MINI helyére érkezhet, és a márka jövőjét is megmutatja a Countryman kistestvére.

Elektromos változata is lesz az új, nagyobb MINI Countrymannek

A bemutatójához közelebb újabb részleteket is elárultak a Countryman harmadik generációjáról.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Óriási képernyővel jön ez a kínai elektromos autó

További cikkeink a témában