Sejteni lehetett, hogy négyszáz feletti tempót megy, de mostantól már hivatalos, hogy a Rimac Nevera lett a világ leggyorsabb elektromos szériamodellje, miután rekordot döntött egy németországi tesztpályán.

A sorozatgyártásba szánt Rimac Nevera bemutatásakor sejteni lehetett, hogy a világ egyik leggyorsabb elektromos autója lesz, és a horvát szupersportkocsi most hivatalosan is megfutotta a rekordnak számító végsebességét. A fejlesztésekor azt tűzték ki, hogy 412 km/órával kell majd száguldania, és most valóra is váltották ezt a tervet.

A négy elektromotorjával összesen 1914 lóerős teljesítményre képes Rimac Nevera már 2021-ben világrekordot állított fel azzal, hogy 8,582 másodperc alatt futotta meg a negyedmérföldes távot, ezzel a Tesla Model S Plaid és a Bugatti Chiron hasonló távon mért 9,23 és 9,4 másodperces korábbi idejét is simán megdöntötte.

A Rimac célja most a legnagyobb sebesség elérése volt, amihez a németországi Papenburgban található tesztpályára vitték az egyik Neverát. A Bugattihoz tartozó horvát autógyártó vezető tesztpilótája,

Miroslav Zrnčević ült a volán mögé, aki a kezdetektől fogva munkájával segítette a Nevera fejlesztését.

Miroslav a pálya döntött szakaszáról 260 km/órával fordult rá a négy kilométer hosszú egyenesre, és fél perc sem kellett hozzá, hogy elérje a Nevera végsebességét. Nézd meg ezen a belsőkamerás felvételen, mit látott, miközben a Rimac surrogó hangja egészen kísértetiessé tette a rekordfutamot:

A vevőkhöz kerülő autóknál, mint amit Nico Rosberg vehetett át idén nyáron, 352 km/órára korlátozzák a végsebességet, de minden Nevera képes a 412 km/óra elérésére. Az abszolút rekordot ezzel még nem döntötte meg a Rimac, azt 2017 óta a Koenigsegg Agera RS tartja a 447 km/órás legnagyobb sebességével.

Nem minden rekord hivatalos

A Koenigsegg a Bugatti Veyron Super Sport 2010 óta fennálló 431 km/órás rekordját döntötte meg, és bár 2019-ben a Chiron Super Sport 300+ egészen elképesztő 490 km/órás tempót futott, a Volkswagen tesztpályájának adottságai miatt csak az egyik irányban érte el ezt a tempót, a rekordhoz pedig két irány átlaga szükséges.

Bővebben itt olvashatsz a Neveráról:

Nevera lett a Rimac elektromos szuperautójának neve

Lehet készíteni a bankszámlát, de nem lesz olcsó.

Ez is érdekelhet:

Nico Rosberg átvette a kétezer lóerős szupersportautóját

Az F1-es világbajnoké lett a Rimac Nevera első példánya.

Sárban is megjáratták a Rimac kétmillió eurós elektromos szuperautóját

Úgyis töréstesztre kell küldeni, ezért előtte alaposan kiélvezték.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

707 lóerővel és új digitális élménnyel lett jobb az Aston Martin DBX

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés