Új fejezet kezdődik a Škoda történelmében, ezért nem kevesebb, mint hat új modell makettjével mutatta meg a cseh márka, hogy mire számíthatunk tőlük a következő években. Mladá Boleslavban megtapogattuk a Škoda izgalmas jövőjét.

Még egy éve sincs, hogy Prágába utaztunk, ahol a Vision 7S tanulmányautóval mutatta be teljesen új dizájnirányzatát a Škoda, és a márka megújult logóját is ekkor villantották fel. Nagyvonalakban már akkor szó volt róla, hogy hamarosan milyen új modellekre számíthatunk a közeli jövőben, most pedig szó szerint kézzel fogható formában ismerhettük meg a következő három évben bemutatkozó Škodákat, persze egyelőre csak stilizált formában.

A 2026-ig érkező hat elektromos újdonság közt ott az Enyaq és Enyaq Coupé ráncfelvarrott változata, valamint egy kicsi, egy kompakt és egy nagy szabadidő-autó, továbbá egy sportos kombi is
Még az idén érkezik a vadonatúj Superb, és a most megmutatott sziluett alapján nemcsak kombi lesz belőle, mint a következő Passatból, hanem ötajtós limuzin is

Mint sok más gyártó, úgy a Škoda is az elektromos autózás felé tart, de amíg lehet, nem adják fel a belsőégésű motorral hajtott modelleket. Még az idén megújul a Scala és a Kamiq, jövőre jön az Octavia ráncfelvarrott változata, és ennél is érdekesebb, hogy idén jelenik meg a Superb és a Kodiaq teljesen új generációja, amit belsőégésű motorral is kínálnak majd. A jövő azonban az elektromos autóké, amiből három éven belül jelentősen kibővül a Škoda kínálata.

Szoborpark a jövőből

Az autóbemutatók teljesen új formáját tapasztalhattuk meg Mladá Boleslav mellett. A csak évek múlva piacra kerülő autókat persze nem mutathatták meg teljes valójukban, még csak tanulmányautóként sem, ezért úgy döntöttek, hogy stilizált szobrok formájában lepleznek le nem kevesebb, mint hat új modellt. A 3D nyomtatással készült modellek részleteit ugyan nem dolgozták ki, de az életnagyságú makettek jól mutatják a majdani autók arányait.

Az újdonságok közül elsőként a kompakt szabadidő-autót ismerhetjük majd meg, aminek már a neve is kiderült: ez lesz a Škoda Elroq.

Nem véletlenül, hiszen tulajdonképpen a Karoq elektromos hajtású testvéréről, pontosabban az utódjáról van szó, ahhoz hasonló arányokkal, 4,5 méteres hossza pedig családi használatra is alkalmassá teszi. Nem is kell olyan sokat várnunk rá, 2024-ben már a gyártásba kerülő változatot mutatják be.

Az új Škoda Elroq arányai nem véletlenül hasonlítanak a jelenlegi Karoqéra, annak elektromos testvére, tulajdonképpeni utódja lesz

Újra népautó lesz

2025-ben kerül a piacra az Enyaq és az Enyaq Coupé ráncfelvarrott változata, és a szobrok ebből is mutattak némi ízelítőt. A látottak alapján a Vision 7S-sel megismert Modern Solid arculatot szabják majd rá a Škoda középkategóriás elektromos autóira, és úgy tűnik, hogy elég jól áll majd nekik. Oliver Stefani, a márka vezető dizájnere elárulta, hogy az autók gyakorlatilag készen vannak, ezért bármelyik pillanatban bemutathatják őket.

Az életnagyságú modell szerint a jelenlegi Enyaq és Enyaq Coupé is elég jól mutat majd a márka új arculatával
Két év múlva számíthatunk a Škoda nagy dobására, ami az elektromos autók korában is igazi népautóvá teheti a márkát.

Az egyelőre csak Small néven emlegetett autó a csehek belépőmodellje lesz, ezzel a nemrég bemutatott Volkswagen ID. 2all és a majdani Cupra UrbanRebel szériaváltozatának testvére. 4,1 méteres hosszához képest egy Scala térkínálatát ígérik, és ami még érdekesebb: 25 ezer euró körüli áron.

Oliver Stefani vezető dizájner mutatja be a márka leendő legkisebb elektromos autóját
Az Elroq mellett állva jól látszik, hogy hasonló stílusú, de kisebb méretű lesz az új belépőmodell

Jöhet a kombik reneszánsza

Mégsem ez az autó érdekelt minket a leginkább, hanem az, aminek a terveit Combi néven mutatták meg. A Škoda újra feltalálja a kombit, ami népszerűvé tette az elmúlt évtizedekben, és mennyire jól teszi! Nagyon úgy tűnik, hogy a szabadidő-terepjárók korában is marad légjogosultsága a sportos, lapos, nagy csomagtartójú kombiknak, és a Škoda koncepciója egy kimondottan jó kiállású, kívánatos családi autónak ígérkezik.

Gyönyörűnek ígérkezik a Škoda elektromos kombija, ami ezzel a formával és a márkától megismert praktikussággal nagy sikert arathat
Az új elektromos modellek orrára a szárnyas embléma helyett az új Škoda-logó kerül
Még nem sokat tudunk róla, de azt elárulták, hogy 4,7 méter hosszú lesz a Škoda elektromos kombija,

ami az Octavia lehetséges utódjává teszi, ahhoz hasonlóan 600 literes csomagteret ígérnek. 2026-ig kell várnunk rá, akárcsak a Space néven emlegetett koncepció szériaváltozatára, ami a Vision 7S sorozatgyártásra fejlesztett változata lesz. A 4,9 méter hosszú hétüléses elektromos autóból minden szempontból a Škoda csúcsmodellje válik.

A Player csapata a Space koncepcióval – így mellette állva jól látszanak a jövendő modell méretei

Minimalista és funkcionális dizájn, tágas és variálható utastér, naprakész és intuitív kezelhetőség jellemzi majd a jövő modelljeit, és jobban belegondolva mindig is ezekért szerettük a Škodákat. A jövő vásárlói szerintük kortárs felfedezők, akik nem kilométereket, hanem élményeket gyűjtenek, és ehhez kínálnak majd tökéletes négykerekű társakat. Let’s Explore, mondja a Škoda szlogenje, és az ízelítő után alig várjuk, hogy teljes valójukban megismerjük ezeket az új modelleket.

Ez is érdekelhet:

Felejts el mindent, amit eddig a Škodáról gondoltál! A Škodánál már el is felejtették!

Radikálisan újraértelmezi identitását a Škoda. A márkaarculati elemeket újraalkották, hétüléses koncepcióautójuk pedig a dizájnban is új fejezetet nyit.

A praktikum diadala – 25 éves a Škoda Octavia kombi

Huszonöt évvel ezelőtt tért vissza a Škoda Octavia kombi változata, mely megmutatja, hogy egy jó kombira mindig szükség van.

299 lóerős RS változatban is itt a Škoda elektromos autója

A kupé után már a terepjárósabb karosszériájú Enyaq iV is rendelhető RS-ként.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Végre hátsó ablaktörlőt kapott a Hyundai Ioniq 5

Annyira belemerült a sofőr a telefonja nyomkodásába, hogy azt sem vette észre, egy rendőr nézi fél méterről

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés