Egyre inkább úgy tűnik, hogy egy kupéterepjáró lesz a Škoda első olyan modellje, amit az alapoktól elektromos autónak terveztek, hiszen a cseh márka már a második prototípust mutatja be ebben a témában.

Szabadidő-autója már több is van a Škodának, hiszen a sikeres Kodiaq mellé megérkezett annak két kisebb testvére, a Karoq és a Kamiq.

Ideje, hogy a cseh márka az elektromos autók piacára is belépjen, és nagyon úgy néz ki, hogy az első saját villanyautójuk egy kupéformájú SUV lesz.

Már 2017-ben bemutattak egy ilyen tanulmányautót, ez volt a Vision E, most pedig lelepleztek egy újabbat, ezúttal Vision iV néven.

A most kihozott prototípus már közelebb áll a sorozatgyártáshoz, de azért még mindig koncepcióautónak számít.

A főbb adatait mindenesetre már tudjuk, ezek szerint 4,67 méter hosszú, 1,93 méter széles és 1,61 méter magas lesz, a tengelytávja 2,77 méteres, amiből tágas utastérre számíthatunk, a csomagtartója is praktikus méretű, 550 literes. A 22 colos kerekeken gördülő tanulmány elég feltűnő külsőt kapott.

Az első és a hátsó kerekeket is egy-egy villanymotor hajtja, ezek kombinált teljesítménye 306 lóerő.

A Vision iV ezzel elég gyors tud lenni, 5,9 másodperc alatt gyorsul százra, és még meggyőzőbb, hogy 80-ról 120 km/órára csak négy másodperc kell neki. A végsebességét 180 km/óránál korlátozzák, de csak azért, hogy ne merüljön le túl gyorsan az akkumulátor.

A padlóba épített lítiumion telep 83 kilowattórás, amivel 500 kilométert lehet megtenni egy töltéssel.

Még nem tudni, hogy mikor jelenik meg a Škoda elektromos hajtású kupéterepjárója, de azt már tudjuk, hogy a cseh márka 2022-ig összesen 10 olyan modellt mutat be, amiben elektromotor is helyet kap. A következő újdonság a Superb konnektorról tölthető hibridje, valamint a Citigo teljesen elektromos változata lesz.

Ha még nem olvastad:

És ezt olvastad már?
Perrel indult, de bíróságon kívül zárult le a Red Bull és az Aston Martin vitája