Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Még nem a Tesla nyitott márkakereskedést Budapesten, de most már nálunk is van olyan bemutatóterem, ahol megnézheted és kipróbálhatod Elon Musk elektromos autóit. Megnéztük a Tesla Universal szalonját.

Nem tartunk még ott, hogy képviseletet nyit nálunk a Tesla, de egy budapesti bemutatótermem már van, ahol megismerkedhetsz Elon Musk elektromos autóival, beleülhetsz, kipróbálhatod, megrendelheted, és ha elkészült, akkor éppen úgy veheted át, mint bármelyik márkakereskedésben. A Boráros térhez közel, a Lechner Ödön fasor 1. szám alatt nyílt meg a Tesla Universal szalonja, ahová benéztünk, és meg is mutatjuk, hogy mit láttunk.

Tesla-kereskedést csak a Tesla nyithat, és egyelőre még nem kerültünk fel a márka térképére, ezért

egy autófinanszírozással és flottakezeléssel foglalkozó cég, az Universal Leasing áll mögötte. Amikor az egyik ügyfelük két Model X-et rendelt tőlük, akkor jöttek rá, hogy a teljesen online folyamat ellenére mennyire nem egyszerű Magyarországról Teslát rendelni és finanszíroztatni.

Tesla lízingjével más cégek is foglalkoznak itthon, de az Universal Leasing az első, ami bemutatótermet is nyitott hozzá, és a budapesti szalon úgy néz ki, hogy bármelyik márka kereskedésével felvehetné a versenyt. A tárgyalóból a vevővel közösen rendelhetik az autót, majd minden papírmunkát elintéznek, a végén már csak át kell venni, itt, a szalonban.

Az elérhető kínálat a Tesla három típusából áll,

a Model S és a Model X mellett már a legkisebb Model 3 is rendelhető. A legutóbb bemutatott Model Y-ra még várni kell, méghozzá nem is keveset, az első autókat 2021 elejére ígérik, de emlékezz rá, hogy ez a Model 3-nál is éppen így volt. Az utóbbit azonban már itthon is meg lehet nézni, bele lehet ülni a szalonban, és tesztvezetési lehetőség is lesz. A fali töltő és a Tesla-logós ajándéktárgyak sem hiányoznak a kínálatból.

ezért nem túlzás, hogy idén legalább száz autó átadására számítanak. A bemutatóterem megnyitása előtt ebből már húszat letudtak, és a Tesla-rajongók nem türelmetlenek, már a két év múlva várható Model Y-ra is érkezett megrendelés. A márka iránt egyre nagyobb az érdeklődés, és a számok szerint még bőven van hová fejlődnie az eladásoknak.

Több Tesla kerülhet a magyar utakra

Sajátos autópiac a magyar, ahol 2018-ban összesen 1300 elektromos autót helyeztek forgalomba, ebből 623 volt a Nissan Leaf, 192 a Volkswagen e-Golf, de csak másfél tucat a Tesla. A miénknél kétszer akkora csehországi és a több mint négyszer nagyobb lengyelországi piacon csak 6-700 elektromos autót adtak el, de ebből 50-80 darab volt a Tesla. A márka részesedése az elektromos autók közt még a Model 3 bevezetése nélkül is 12 százalék a cseheknél és 8,5 százalék a lengyeleknél, nálunk csak 1,4 százalék, de az Universal kitűzött célja a 10 százalék elérése. Érdekesség, hogy Nyugat-Európában már az eladott elektromos autók 45 százaléka Tesla, az Egyesült Államokban ez az arány 75 százalék.

Varsóban és Prágában már nyílik márkakereskedés, de szervizbe egyelőre onnan is Berlinbe és Drezdába járnak, ahogyan a budapesti Tesla-tulajoknak is egyetlen közeli lehetősége a bécsi szerviz. A nyugati műhelyek ezért túlterheltek, nehéz az időpontfoglalás, még szerencse, hogy Teslával nincs rá olyan gyakran szükség.

A márka autóira négy év a garancia, az általános 80 ezer, a hajtásláncé 200 ezer kilométerig érvényes, és a rendelésre sem kell sokat várni. Az Universal Leasing elsősorban finanszírozó cég, ezért lízingkonstrukcióban kínálják az autókat, de természetesen egyben is ki lehet fizetni, ekkor a szállításban és átadásban jelent segítséget a cég munkája.

A megrendeléstől fogva 10-12 hét alatt szállítják ki Hollandiába az autót, onnan az Universal hozza be, és helyezi forgalomba, ami minden szükséges papírmunkával együtt még egy-két hetet jelent.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.