Nem csak fogyni fogsz anélkül, hogy különösebb erőfeszítéseket tennél érte, ennél sokkal több van ebben. Elmondjuk, mi történik a testeddel, ha nem eszel húst.
1977 óta ezen a napon, azaz október 2-án ünnepeljük a vegetáriánus világnapot, amely a húsmentes táplálkozás előnyeire hívja fel a figyelmet. Már egyre kevésbé, de azért egy kicsit még mindig rettegünk a húsmentes táplálkozástól, pedig annyira nem is kellene, ugyanis ez az étrend számos egészségügyi előnyt kínál. Mondjuk, miket.
A húsmentes táplálkozásnak különféle irányzatai léteznek, a legelterjedtebb:
- A vegetarianizmus: elveti bármilyen állat megölésével elkészített táplálék elfogyasztását.
- A veganizmus: semmilyen állati eredetű ételt nem enged meg, tehát ezek sem fogyaszthatók.
Fogyni fogsz ráadásul anélkül, hogy különösebben tennél érte: az amerikai George Washington Egyetem kutatócsoportja 2015 év elején összevetette tizenöt európai és amerikai tanulmány eredményeit, majd megállapította, hogy a növényi alapú étrend anélkül is súlyvesztéshez vezet, hogy számolgatni kellene a kalóriákat, vagy változtatni kellene a testmozgás szokásainkon.
Csökken a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye: a fentebb említett amerikai tanulmány azt is bizonyította, hogy a húsmentesen táplálkozóknak alacsonyabb volt a koleszterinszintje és vérnyomása. Nincs is mit csodálkozni ezen, hiszen esetükben alacsonyabb az energia-, a zsír- és a koleszterinbevitel.
Csökken a cukorbetegség kialakulásának kockázata: egy 2008-as amerikai kutatás bebizonyította, hogy azoknál, akik legalább heti egyszer fogyasztanak húst, 29%-kal megnőtt a cukorbetegség kialakulásának esélye. Más tanulmányok szerint a 2-es típusú cukorbetegség nemcsak javulhat, de akár is tünetmentesíthető vegán étrenddel.
Csökken a rák kialakulásának esélye: az Oxfordi Egyetem egy tanulmánya megállapította, hogy lényegesen ritkábban fordult elő rák a vegetáriánusok között, mint a húsevőknél. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a feldolgozott húskészítményeket (szalámi, szalonna, sonka, stb.) a rákkeltő anyagok első kategóriájába sorolta a dohány és az alkohol mellé, míg a a vörös húsokat a második kategóriába.
Erősebb bélflórák: egy szintén amerikai kutatás azt bizonyította be, hogy azoknál, akik vegán étrenden voltak, a bélflórák erősebb faja tenyészik. A hús már kis mennyiségben is felborítja a bélflórát.
(Forrás: George Washington University, The List, fotó: Getty Images)
Ez is érdekelhet: