Az 1,5 Celsius fokos felmelegedés még mindig pusztító, de a melegebb alternatívák sokkal rosszabbak.

Német szakértők arra figyelmeztetnek az Environmental Research Letters című szaklapban megjelent tanulmányuk , hogy

ha az emberiségnek sikerül is megállítani a globális felmelegedést az iparosodás beköszöntéhez képest – a párizsi klímaegyezményben meghatározott – 1,5 Celsius fokkal magasabb hőmérsékleten, a következő évszázadokban akkor is nőni fog a tengerek szintje, ez pedig félmilliárd ember otthonát mossa el.

Egy olyan világban, ahol a hőmérséklet további fél fokkal meghaladja ezt a referenciaértéket, a mai városlakók közül további 200 millióan találnák magukat térdig a tengervízben, és még inkább ki lennének téve a pusztító viharoknak.

A legsúlyosabban Ázsia lesz érintett, ahol a tíz legveszélyeztetettebb metropoliszból kilenc található. Banglades és Vietnam lakosságának több mint fele a hosszútávú dagályszint alá kerülne egy 2 Celsius fokkal melegebb világban. Kína, India és Indonézia beépített területei szintén veszélyben lennének a vízszintnövekedés miatt.

A tengerszint emelkedésére és a part menti városokat fenyegető veszélyre vonatkozó legtöbb előrejelzés az évszázad végéig szól, és a fél méterestől az ennek kevesebb mint kétszereséig terjed, attól függően, hogy milyen gyorsan sikerül csökkenteni a szén-dioxid-szennyezést.

Ezek az országok felelősek leginkább a klímaváltozásért

Az ipari forradalom kezdete óta kibocsátott szén-dioxid teljes mennyiségét elemezték kutatók.

A kutatók szerint azonban az óceánok vízszintje 2100 után még évszázadokig tovább fog emelkedni – az olvadó jégtakarók, az óceán által elnyelt hő és a felmelegedő víz dinamikája miatt –, függetlenül attól, hogy milyen mértékben sikerül csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A Climate Central vezérigazgatója és vezető kutatója, valamint a tanulmány vezető szerzője, Ben Strauss elmondta, hogy

„a világ népességének körülbelül öt százaléka él ma olyan szárazföldön, amely az emberi tevékenység által már a légkörbe juttatott szén-dioxid miatt várható vízszintemelkedés alatt fekszik”.

A több száz évig megmaradó szén-dioxid mai koncentrációja 50%-kal magasabb, mint 1800-ban, és a Föld felszíni átlaghőmérséklete máris 1,1 Celsius-fokot emelkedett. Ez pedig elég ahhoz, hogy a tengerszintet végül közel két méterrel megemelje, akár két évszázad, akár 10 évszázad alatt.

Ha az üvegházhatású gázok visszaszorítására irányuló erőfeszítések meghiúsulnak, a hőmérséklet 4 Celsius fokkal vagy még többel nőhet a 19. század közepén mért szinthez képest.

Ekkora felmelegedés hosszú távon 6-9 méterrel növelnél a globális óceánok szintjét, és arra kényszerítené a jelenleg közel egymilliárd embernek otthont adó városokat, hogy vagy hatalmas védműveket építsenek a tengerszint jövőbeli emelkedése ellen, vagy magasabban építsék újjá a városokat.

A 3 Celsius fokos forgatókönyv szerint Kínában a ma 200 millió ember által lakott terület kerülne víz alá. És a fenyegetés nem csak hosszútávú: erős vízvédművek nélkül már nyolcvan éven belül is több tízmillió kínai városlakó otthona válhat lakhatatlanná.

„Az 1,5 Celsius fokos felmelegedés még mindig pusztító tengerszint-emelkedéshez vezet, de a melegebb alternatívák sokkal rosszabbak”

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy magasabb szintű felmelegedés esetén jelentősen megnő a jégtakarók visszafordíthatatlan olvadásának vagy a permafrosztban lévő természetes szén-dioxid- és metánraktárak kiszabadulásának veszélye.

A globális felmelegedés minél alacsonyabb szinten való korlátozása időt nyer számunkra az alkalmazkodáshoz, mert „szinte biztos, hogy a tengerek szintje lassabban emelkedik majd egy 1,5 vagy 2 Celsius fokkal melegebb világban”.

Eközben...

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Boldog születésnapot kívánunk ennek a lánynak

Munkahelyi stressz – Nissan Townstar EV-teszt

További cikkeink a témában