A HP egy komplett űrállomást épített fel Barcelonában, de volt fejjel lefelé rángató szék és füles telefon is. A Mobile World Congress legérdekesebb, legmenőbb és legkiábrándítóbb cuccai közül szemezgettünk.

A legfontosabb: Samsung Galaxy S9

Az idei Mobil Világkiállításon nem volt hiány új telefonokból, hiszen a nagyobb gyártók közül a Sony, a Nokia és az Asus is itt mutatta be az új csúcskészülékét (na meg az LG egy majdnem újat), de hogy nem volt ennél is több, azért egyvalakit terhel a felelősség, mégpedig Samsungot.

A koreaiak az MWC nulladik napján leplezték le ugyanis az idei zászlóshajójukat, a Galaxy S9-et, a konkurens gyártók közül pedig vélhetőleg többen is ráéreztek, hogy értelmetlen dolog lenne belemenni egy nyílt sisakos küzdelembe a világ legnagyobb mobilgyártójával, így inkább kihagyták a lehetőséget, hogy Barcelonában dicsekedjenek el az új telefonjukkal.

Ez talán nem is volt rossz ötlet, hiszen az S9 egy minden szempontból kitűnő telefon lett, amit a korábbi cikkünkben már részletesen kielemeztünk.

A legjobb iPhone-koppintás: Oukitel U18

Bár a nagy gyártók, mint a Samsung, a Nokia, a Sony és az LG akkurátusan odafigyeltek, hogy a telefonjuk ne hasonlítson túlságosan az iPhone-ra, egészen más a helyzet a kínai gyártókkal, akikről köztudott, hogy a pokolba is dalolva követnék az Apple-t. Ennek megfelelően a Mobil Világkiállítás tele volt az iPhone X-hez megszólalásig hasonlító telefonokkal, amelyek közül a fődíjat az Oukitel U18-nak kell kiosztanunk, hiszen ők egy alig negyvenezer forintos telefonra húzták rá egy négyszázezer forintos telefon "bőrét". Brávó!

A leghülyébb megoldás: Xiaomi Mi MIX 2

Barcelonában megnyugodva konstatáltuk, hogy a világ ötödik legnagyobb mobilgyártóját nem csak Magyarország nem érdekli, de úgy különösebben Európa sem, hiszen a Xiaomi csak egy egészen kis standdal volt jelen a Mobil Világkongresszuson. Mi csak azért ejtettük őket útba, hogy a saját szemünkkel is megnézzük a Xiaomi Mi MIX 2-t, amiről két dolog derült ki:

  • a telefon tényleg gyönyörű, de
  • az alsó keretre helyezett előlapi kamera borzalmas ötlet, lényegében használhatatlan. Ahogy az egyik újságíró kolléga fogalmazott, nagyjából arra jó, hogy az orrszőrödet fényképezgesd vele. Mondjuk ez tényleg eléggé exkluzív fícsör.

A legkreatívabb megoldás: Bluboo

A keret nélküli kijelző vs előlapi kamera háborút a legtöbb gyártó úgy tudta le, hogy gátlástalanul lemásolták az Essential Phone (avagy az iPhone X) dizájnját, de azért voltak érdekesebb megoldások is, például az MWC leghátsó zugában, a "kínai negyed" mélyén megbújó Bluboo-é. Ők egy kifordítható kamerát raktak a telefonra, vagyis az előlapi kamera itt egyben a hátlapi kamera is. Az első teszttelefonról sikerült lendületesen letépnünk a nyitófület, amiért kicsit szégyelltük is magunkat (összesen két prototípus volt kiállítva), bár szakmai szemmel nézve az, hogy véletlenül le tudod tépni a fület, nem sok jót mond el egy telefonról.

Az ötlet amúgy nem rossz, de a kamera minősége a legtöbb csúcstelefon előlapi kamerájával sem veszi fel a versenyt, és hát praktikum ide vagy oda, arra azért elég kevés az esély, hogy ezt a megoldást az Apple lekoppintaná a következő iPhone-ban.

A leglátványosabb stand: Hewlett-Packard

A HP úgy promózta a Nemzetközi Űrállomáson is használt HP ZBookot, hogy felépítették a kiállítótérben az ISS egyik modulját. Műszerből valamivel kevesebb, gravitációból pedig valamivel több volt, mint a valódi űrállomáson, de gyanítjuk, hogy ezzel együtt is most jutottunk a legközelebb ahhoz, hogy átérezzük, milyen lehet asztronautának lenni.

A legszórakoztatóbb stand: Samsung

Az iPhone-koppintások mellett a másik dolog, amiből nagyon sok volt Barcelonában, az a virtuális valóság. Ebben főleg a HTC és a Samsung vitte a pálmát: előbbi egy komplett hőlégballont is felépített egy hőlégballon-szimulátorhoz, utóbbi pedig egy kisebb vidámparkot hozott magával az MWC-re. Mi egy elég furcsa hullámvasút-síszimulátor hibridbe raktuk be magunkat, ami a fejjel lefelé borogatós székekhez képest kívülről veszélytelennek tűnt, de nem. Nem volt az. Az illúzió szerencsére nem tökéletes, mert akkor a rohammentők vittek volna el a kiállításról, de azért több, mint meggyőző.

Ez persze csak jó értelemben vett bazári látványosság, hiszen azt még egy gémer sem nagyon engedheti meg magának, hogy hőlégballon-szimulátort építsen a garázsában, a virtuális valóság sikere pedig amúgy sem azon múlik, mennyire élethűen rángat a szék a hullámvasutazás közben, hanem hogy mennyire sikerül jól átportolni VR-re az olyan címeket, mint a Fallout vagy a GTA.

A legokosabb: Infineon Smart Fitness Mirror

Okosfitnesztükör. Jellegéből fakadóan kicsit nehéz volt fotózni, de a lényeg az, hogy a fitnesztükör gyakorlatilag a személyi edződ, ami kamerákkal és szenzorokkal méri a pulzusod, figyeli a mozgásod és lát el hasznos tanácsokkal, vagyis pont azt csinálja, mint egy valódi személyi edző. Ez mondjuk megint az az eszköz, amit otthonra kevesen engedhetnek meg maguknak, így a fejlesztő Infineon elsősorban edzőtermeknek teríti a cuccot, és nekik is leginkább bérleti konstrukcióban adják.

A legnagyobb csalódás: Lenovo Mirage Solo VR-szemüveg

Nagyon vártuk már az önálló, telefon és számítógép nélkül is működő VR-szemüvegeket, ám a Lenovo sisakja elsőre elég nagy csalódást okozott. A Google-lel közösen fejlesztett, Daydream-kompatibilis VR-szemüveg kábé annyit tud, mint a Gear VR, viszont nehezebb, és eléggé "orrnehéz". Egyelőre nem akarunk ítéletet mondani felette, hiszen Barcelonában csak egy rövid és nem is kifejezetten látványos prezentációt nézhettünk meg (ami arról szólt, hogy a Google mennyire sokat tesz a biztonságért) a Lenovo szemüvegével, de így első blikkre 400 dollárért legfeljebb azoknak éri meg, akiknek a telefonjuk semmilyen VR-szemüveggel nem kompatibilis és Playstation 4-ük sincsen.

A legkisebb telefon: Elari Nanophone C

Az Elari NanoPhone C akkora, mint két egymásra helyezett iPod Shuffle (sőt, úgy is néz ki), és a különleges képessége, hogy

az égvilágon semmit sem tud.

Telefonálni lehet vele, sms-ezni lehet vele, zenét hallgatni lehet vele, és ennyi. Akinek viszont tényleg csak ezekre a funkciókra van szüksége egy telefonban, az ennél kisebb telót keresve sem talál.

A legfuturisztikusabb: Sony Xperia Touch

Az MWC-n első ízben volt lehetőségünk kipróbálni a Sony csodaprojektorát, az Xperia Touch-ot is, ami gyakorlatilag egy hatalmas érintőkijelzővé alakít bármilyen felületet, és a valóságban is meglepően pontosan működik. A fényerő és a képminőség még nem az igazi, kicsit olyan, mintha tényleg az okostelefonod képét nagyítanád fel úgy egyméteres képátlójúra, de az biztos, hogy van benne potenciál.

És ezt olvastad már?
Roppant hirtelen, mindössze néhány óra alatt alakulhatott ki a Hold