Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A HP egy komplett űrállomást épített fel Barcelonában, de volt fejjel lefelé rángató szék és füles telefon is. A Mobile World Congress legérdekesebb, legmenőbb és legkiábrándítóbb cuccai közül szemezgettünk.

A legfontosabb: Samsung Galaxy S9

Az idei Mobil Világkiállításon nem volt hiány új telefonokból, hiszen a nagyobb gyártók közül a Sony, a Nokia és az Asus is itt mutatta be az új csúcskészülékét (na meg az LG egy majdnem újat), de hogy nem volt ennél is több, azért egyvalakit terhel a felelősség, mégpedig Samsungot.

A koreaiak az MWC nulladik napján leplezték le ugyanis az idei zászlóshajójukat, a Galaxy S9-et, a konkurens gyártók közül pedig vélhetőleg többen is ráéreztek, hogy értelmetlen dolog lenne belemenni egy nyílt sisakos küzdelembe a világ legnagyobb mobilgyártójával, így inkább kihagyták a lehetőséget, hogy Barcelonában dicsekedjenek el az új telefonjukkal.

Ez talán nem is volt rossz ötlet, hiszen az S9 egy minden szempontból kitűnő telefon lett, amit a korábbi cikkünkben már részletesen kielemeztünk.

A legjobb iPhone-koppintás: Oukitel U18

Bár a nagy gyártók, mint a Samsung, a Nokia, a Sony és az LG akkurátusan odafigyeltek, hogy a telefonjuk ne hasonlítson túlságosan az iPhone-ra, egészen más a helyzet a kínai gyártókkal, akikről köztudott, hogy a pokolba is dalolva követnék az Apple-t. Ennek megfelelően a Mobil Világkiállítás tele volt az iPhone X-hez megszólalásig hasonlító telefonokkal, amelyek közül a fődíjat az Oukitel U18-nak kell kiosztanunk, hiszen ők egy alig negyvenezer forintos telefonra húzták rá egy négyszázezer forintos telefon "bőrét". Brávó!

A leghülyébb megoldás: Xiaomi Mi MIX 2

Barcelonában megnyugodva konstatáltuk, hogy a világ ötödik legnagyobb mobilgyártóját nem csak Magyarország nem érdekli, de úgy különösebben Európa sem, hiszen a Xiaomi csak egy egészen kis standdal volt jelen a Mobil Világkongresszuson. Mi csak azért ejtettük őket útba, hogy a saját szemünkkel is megnézzük a Xiaomi Mi MIX 2-t, amiről két dolog derült ki:

  • a telefon tényleg gyönyörű, de
  • az alsó keretre helyezett előlapi kamera borzalmas ötlet, lényegében használhatatlan. Ahogy az egyik újságíró kolléga fogalmazott, nagyjából arra jó, hogy az orrszőrödet fényképezgesd vele. Mondjuk ez tényleg eléggé exkluzív fícsör.

A legkreatívabb megoldás: Bluboo

A keret nélküli kijelző vs előlapi kamera háborút a legtöbb gyártó úgy tudta le, hogy gátlástalanul lemásolták az Essential Phone (avagy az iPhone X) dizájnját, de azért voltak érdekesebb megoldások is, például az MWC leghátsó zugában, a "kínai negyed" mélyén megbújó Bluboo-é. Ők egy kifordítható kamerát raktak a telefonra, vagyis az előlapi kamera itt egyben a hátlapi kamera is. Az első teszttelefonról sikerült lendületesen letépnünk a nyitófület, amiért kicsit szégyelltük is magunkat (összesen két prototípus volt kiállítva), bár szakmai szemmel nézve az, hogy véletlenül le tudod tépni a fület, nem sok jót mond el egy telefonról.

Az ötlet amúgy nem rossz, de a kamera minősége a legtöbb csúcstelefon előlapi kamerájával sem veszi fel a versenyt, és hát praktikum ide vagy oda, arra azért elég kevés az esély, hogy ezt a megoldást az Apple lekoppintaná a következő iPhone-ban.

A leglátványosabb stand: Hewlett-Packard

A HP úgy promózta a Nemzetközi Űrállomáson is használt HP ZBookot, hogy felépítették a kiállítótérben az ISS egyik modulját. Műszerből valamivel kevesebb, gravitációból pedig valamivel több volt, mint a valódi űrállomáson, de gyanítjuk, hogy ezzel együtt is most jutottunk a legközelebb ahhoz, hogy átérezzük, milyen lehet asztronautának lenni.

A legszórakoztatóbb stand: Samsung

Az iPhone-koppintások mellett a másik dolog, amiből nagyon sok volt Barcelonában, az a virtuális valóság. Ebben főleg a HTC és a Samsung vitte a pálmát: előbbi egy komplett hőlégballont is felépített egy hőlégballon-szimulátorhoz, utóbbi pedig egy kisebb vidámparkot hozott magával az MWC-re. Mi egy elég furcsa hullámvasút-síszimulátor hibridbe raktuk be magunkat, ami a fejjel lefelé borogatós székekhez képest kívülről veszélytelennek tűnt, de nem. Nem volt az. Az illúzió szerencsére nem tökéletes, mert akkor a rohammentők vittek volna el a kiállításról, de azért több, mint meggyőző.

Ez persze csak jó értelemben vett bazári látványosság, hiszen azt még egy gémer sem nagyon engedheti meg magának, hogy hőlégballon-szimulátort építsen a garázsában, a virtuális valóság sikere pedig amúgy sem azon múlik, mennyire élethűen rángat a szék a hullámvasutazás közben, hanem hogy mennyire sikerül jól átportolni VR-re az olyan címeket, mint a Fallout vagy a GTA.

A legokosabb: Infineon Smart Fitness Mirror

Okosfitnesztükör. Jellegéből fakadóan kicsit nehéz volt fotózni, de a lényeg az, hogy a fitnesztükör gyakorlatilag a személyi edződ, ami kamerákkal és szenzorokkal méri a pulzusod, figyeli a mozgásod és lát el hasznos tanácsokkal, vagyis pont azt csinálja, mint egy valódi személyi edző. Ez mondjuk megint az az eszköz, amit otthonra kevesen engedhetnek meg maguknak, így a fejlesztő Infineon elsősorban edzőtermeknek teríti a cuccot, és nekik is leginkább bérleti konstrukcióban adják.

A legnagyobb csalódás: Lenovo Mirage Solo VR-szemüveg

Nagyon vártuk már az önálló, telefon és számítógép nélkül is működő VR-szemüvegeket, ám a Lenovo sisakja elsőre elég nagy csalódást okozott. A Google-lel közösen fejlesztett, Daydream-kompatibilis VR-szemüveg kábé annyit tud, mint a Gear VR, viszont nehezebb, és eléggé "orrnehéz". Egyelőre nem akarunk ítéletet mondani felette, hiszen Barcelonában csak egy rövid és nem is kifejezetten látványos prezentációt nézhettünk meg (ami arról szólt, hogy a Google mennyire sokat tesz a biztonságért) a Lenovo szemüvegével, de így első blikkre 400 dollárért legfeljebb azoknak éri meg, akiknek a telefonjuk semmilyen VR-szemüveggel nem kompatibilis és Playstation 4-ük sincsen.

A legkisebb telefon: Elari Nanophone C

Az Elari NanoPhone C akkora, mint két egymásra helyezett iPod Shuffle (sőt, úgy is néz ki), és a különleges képessége, hogy

Telefonálni lehet vele, sms-ezni lehet vele, zenét hallgatni lehet vele, és ennyi. Akinek viszont tényleg csak ezekre a funkciókra van szüksége egy telefonban, az ennél kisebb telót keresve sem talál.

A legfuturisztikusabb: Sony Xperia Touch

Az MWC-n első ízben volt lehetőségünk kipróbálni a Sony csodaprojektorát, az Xperia Touch-ot is, ami gyakorlatilag egy hatalmas érintőkijelzővé alakít bármilyen felületet, és a valóságban is meglepően pontosan működik. A fényerő és a képminőség még nem az igazi, kicsit olyan, mintha tényleg az okostelefonod képét nagyítanád fel úgy egyméteres képátlójúra, de az biztos, hogy van benne potenciál.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.