Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Emlékszünk még arra, amikor Dél-Koreában találtak egy lezuhant drónt, amelyről kiderült, nagy valószínűséggel Észak-Koreából indították el? Akkor a fél világ az észak-koreaiakon röhögött, ugyanis egy kémdrónról volt szó, amely nem elég, hogy magától lezuhant, de az azonosítása is gyerekjáték volt – az ember hasonló esetben azt várná, hogy egy kémeszköz azonosításával mondjuk bokáig izzadjon az ellenség.

Mindezekhez képest a hír, miszerint a pár hónappal ezelőtti világméretű kibertámadás mögött valószínűleg Észak-Korea állt, ha nem is vág gyomorszájon minket – mert azért végig a levegőben lógott ez a lehetőség –, némi gondolkodásra mindenképp ad okot.

A 150 országra kiterjedő, május 12-én kezdődött kibertámadás első célpontja a brit állami egészségügyi szolgálat volt, amelynek informatikai és távközlési rendszerei hosszú órákra leálltak. A támadás miatt számos brit kórházban egy ideig csak a sürgősségi eseteket fogadták, és sok előre tervezett műtétet el kellett halasztani, mert hozzáférhetetlenné váltak a páciensek adatai. A vírus közel 300 ezer számítógépet fertőzött meg a világ 99 országában – az Europol nyilatkozata alapján az internetes támadás példa nélküli méretűnek tekinthető.

A WannaCry minden idők egyik legnagyobb internetes támadását okozta

Azt, hogy a támadás mögött az észak-koreai rezsim állt volna, a britek állítják, méghozzá eléggé magabiztosan. Ben Wallace, a brit belügyminisztérium biztonsági kérdésekért felelős államtitkára a BBC rádiójának nyilatkozta le, hogy a brit kormány meggyőződése szerint Észak-Koreából indult a kibertámadás, amelyet a szakmai körökben WannaCry néven azonosított vírussal követtek el.

Összességében elég durva, hogy Észak-Koreával kapcsolatban sokáig az a kép élt a köztudatban, hogy nem tud – meg talán nem is akar – egy normális telefont vagy táblagépet megtervezni, számítástechnikai értelemben pedig valahol a 90-es években rekedtek.

És ha hozzávesszük, hogy elvileg már a hidrogénbomba előállításához szükséges technológiára is szert tettek, egyre inkább komolyan kell vennünk őket:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.