Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

1986-ban írták a Műszaki Egyetem tanárai, a Magyar Népköztársaság illetékese rögtön titkosította is.

Prof. Dr. Aszódi Attila energetikai mérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára saját blogján hozta nyilvánosságra az egyszerűen magyar Csernobil-tanulmányként emlegetett dokumentumot.

A tanulmány a csernobili atomkatasztrófa után, az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (OMIKK) felkérésére készült, Csom Gyula professzor vezetésével Gács Iván, Bede Gábor, Nagy Mihály és Virágh Elemér, a Műszaki Egyetem tanárai írták.

Természetesen nekik sem volt elegendő adatuk a katasztrófáról, ezért a tényleges sugárzási helyzettel nem foglalkozhattak, műszaki és környezeti kérdésekről viszont így is írtak, sőt,

A száztíz oldalas tanulmány – Aszódi szerint – szakmailag ma is tökéletesen megállja a helyét, persze nem is szakmai, hanem politikai okokból tiltatta be Bányász Rezső, aki akkoriban a tájékoztatásért felelt a kormányban. Vujity Tvrtko riporternek egyébként sok évvel később egy interjúban tagadta, hogy bármilyen cenzúra lett volna Csernobillal – vagy bármi mással – kapcsolatban. Amikor Tvrtko megmutatta neki a „szigorúan bizalmas” minősítésű dokumentumot, akkor Bányász letiltotta az interjút.

A csernobili atomerőmű-baleset – Lehetséges okok és következmények című tanulmány itt található pdf-ben.

Ez is érdekelhet:

(Nyitókép: sugárzásra figyelmeztető jel a csernobili Zónában, a „Vörös erdőnél”. Fotó: Vitalij Holovin/Corbis via Getty Images)

Elindult a Rakéta, a Player jövőmagazinja!

November elején startolt el új magazinunk, a Raketa.hu, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire.

Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okos otthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót.

Kövesd be a Rakéta Facebook oldalát, hogy biztosan ne maradj le a jövőről!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.