Jó a digitális toll, jó a 6 GB RAM és az is jó, hogy végre rendesen működik a Bixby, de a Samsung legújabb csúcskategóriás telefonja mégsem ezek miatt igazán fontos.

Az első benyomásaink alapján ugyanis a Samsung a Note 8-cal nem csak beállt a duál kamerás telefonok sorába, de kapásból át is vették a vezetést, ami nem kis szó, figyelembe véve, hogy milyen komoly a verseny ezen a területen.

A kivárásos taktika jó húzásnak bizonyult a Samsung részéről, hiszen így már számtalan példa állt rendelkezésükre, mihez lehet kezdeni egy második kamerával: az LG telefonokban nagy látószögű kamera van, a Huawei fekete-fehér kamerát rak a színes mellé, az Apple és az Asus pedig a zoomos kamera mellett tette le a voksát.

A Note 8-ban ezeknek a megoldásoknak a kombinációjával találkozhatunk, vagyis az egyik kamera nagy látószögű objektívet kapott, a másik pedig kétszeres optikai zoomot, emellett pedig egyedülálló módon mindkét kamerát ellátták optikai képstabilizátorral is. Ennek előnyei leginkább az Élő Fókusz funkcióban nyilvánulnak meg, amivel az iPhone és a Zenfone Zoom S portréfotójához hasonlóan egészen profi, a tükörreflexes gépekre emlékeztető fotókat lőhetünk.

Bár egyelőre csak néhány percünk volt nyomogatni a telefont, de ez alapján úgy tűnik, hogy a Samsung kiváló munkát végzett: a Note 8 hibátlanul lövi be a képek mélységét, így mindig hajszálpontosan érzékeli, hogy melyik részeknek kell homályosnak és melyiknek élesnek lennie. Az elmosás mértékét egy csúszkán állíthatjuk manuálisan, attól függően, hogy mennyire akarjuk kiemelni a témát.

A Samsung szokásához híven az új Note a legtöbb dologban megegyezik a tavasszal bemutatott S-szériával, de azért közel sem a kamera az egyetlen különbség a két teló között. Kisebb különbség figyelhető meg például a telefon dizájnjában, ami szögletesebb, mint az S8, a szinte keret nélküli infinity display pedig még az S8 Plus kijelzőjénél is nagyobb. Vékony keret ide vagy oda, a 6,3 colos kijelző már jókora kihívást jelent, ha egy kézzel akarjuk nyomkodni, de az S8 Plus-szal szerezett tapasztalatok alapján (aminek 6,2 colos kijelzője van) ez senkit sem érhet meglepetésként.

A telefon Magyarországon a Samsung saját fejlesztésű Exynos 8895 procijával lesz kapható, ami teljesítményben felveszi a versenyt a Snapdragon 835-tel, az S8-hoz képest viszont 4 helyett 6 GB RAM került a telefonba, így könnyen elképzelhető, hogy jelenleg a Note 8 a legerősebb androidos telefon.

Bár nem exkluzív fícsörről van szó, de mégis újdonságnak számít, hogy a Bixby immár képességei teljes birtokában áll a felhasználó rendelkezésére, vagyis a Samsung saját személyi asszisztensét végre hangutasításokkal is irányíthatjuk. Ezt személyesen egyelőre nem próbáltuk ki, de a bemutató alapján a Bixby (ami az S8-hoz hasonlóan dedikált gombot is kapott a telefonon) olyan összetett műveletekre is képes, mint hogy elindítsa a kamerát, átváltson a kajafotó-módra, majd az elkészült képet elmentse a megfelelő mappába. Mindehhez elég egyetlen hangutasítást kiadnunk.

Sajna a tökéltességért szó szerint komoly árat kell fizetni, ugyanis a Samsung Galaxy Note 8 egy hajszállal még az iPhone 7 Plusnál is drágább lesz: a telefon ára Magyarországon 335 ezer forinttól indul, vagyis 35 ezer forinttal lesz drágább, mint az S8+.

És ezt olvastad már?
Eddig soha nem látott élőlényt fedezhettek fel, videó is van róla