A plug-in hibrid és elektromos autók terjedésével a BMW-nél is elérkezett az idő, hogy rendet vágjanak a típusjelölési rendszerben, és az új nevek nemcsak logikusnak tűnnek, de a márka klasszikus szisztémáját folytatják.

A BMW-nél régóta megszoktuk, hogy a benzines és dízelautók olyan típusneveket kapnak, mint a 330i vagy az 530d. Az elektromos autók érkezésével bővült a kínálat, a 4-es és 7-es sorozat elektromos változatából i4 és i7 lett, az X3-ból készült elektromos autót iX3-nak hívják. A teljesítményszintjét azonban csak az utána toldott eDrive40-nel tudták jelölni, ennek vetne véget hamarosan a BMW.

Régóta használja az 520i-hez hasonló típusjelzéseket a BMW
Az elektromos autóknál és a szabadidő-autóknál, mint az i7 és az X5, ehhez hasonló kiegészítésre volt szükség

A márka egyik rajongói oldala, a BMWblog.com szúrta ki, hogy a német védjegyhivatalban új típusjelzéseket védetett le a BMW.

A hagyományos elnevezések megmaradnak, de az elektromos autók nevét is ehhez igazítják,

így például egy jövendő új 3-as sorozat elektromos modelljei az i320, i330 és i340 nevet kaphatják a teljesítményüktől függően. A BMW ezzel a rendszerrel az i120-tól az i760-ig a teljes személyautó-kínálatát lefedheti.

i4 M50, iX1 xDrive30, M340i – jelenleg nem elég egységesek a típusjelzések a BMW-nél
Sőt, nemcsak az elektromos autók kaphatják meg a BMW új típusjelzéseit, hanem a szabadidő-autók is.

A szabadidő-autókat eddig olyan hosszú nevekkel illették, mint az X5 xDrive40i, amiből az átnevezés után X540 lehet, az iX1 xDrive30-ból iX130, az iX3-ból pedig iX330. A bejegyzett nevek ugyanakkor nem utalnak arra, hogy az adott modell összkerékhajtású-e, és az M Performance változatokat sem jelöli, ha az i4 M50-ból i450, az X6 M50i-ből X650 lesz.

Kipróbáltuk, hogyan nézne ki az autón: a jövőben az i760 jelölheti az elektromos 7-es sorozat csúcsát

Mindez persze még csak feltételezés, az ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy a bejegyzett védjegyeket használja is a márka, azt viszont mindenképpen sejteti a lépés, hogy a BMW az egyre szélesebb kínálatában az elnevezések egységesítésén dolgozik.

Ez is érdekelhet:

A Peugeot-modellek középső nullájának legendája

Nem a kurbli miatt került oda, de ha már ott volt…

Felismersz egy BMW-t az indexéről? Teszteld ezzel a kvízzel!

Feketeöves márkarajongó vagy? Most kiderül!

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában