Retró stílussal és teljesen elektromos hajtással mutatta be a Fiat a 600e-t, mely hatszáz kilométeres városi hatótávot és családhoz ideális méretű utasteret ígér.

Szokatlan módját választotta a Fiat a 600e premierjének, hiszen az autót hivatalosan csak most mutatták be, de ez senkit nem lepett meg, hiszen korábban két videóban is megjelent a Stellantis csoport elektromos szabadidő-autójának olasz ruhába öltöztetett változata. Elsőként a vatikáni világtalálkozóra készített klipben jelent meg a 600e, majd a vállalat vezérével együtt tunkolták egy gigantikus festékes vödörbe.

Műszaki alapjaiban semmi újdonság nincsen, de a 600e formaterve tökéletesen hozza az 500-assal visszatérő elemeket.

Fiat felirat helyett a 600-as olvasható az autó orrán, alatta pedig visszafogott méretű hűtőmaszk, hiszen az elektromos hajtásnak jóval kevesebb menetszélre van, valamint egész más temperálásra van szüksége, mint elődjének, a belsőégésű motorral szerelt 500X-nek volt. A kerek fényszórókba beletakaró motorháztető és a háromdimenziós burájú hátsó lámpa mind érdekes részletek, akárcsak a felniken és más helyen visszaköszönő mintázat.

Ötajtós karosszériája alulról karcolja a 4,2 métert, az ötszemélyes (ami valójában inkább négy fős) utasterében pedig tizenöt liternyi tárolóhelyet alakítottak ki, hogy legyen hová rakni a telefontöltőket, újratölthető flakonokat és egyéb kacatokat. A csomagtartója 360 literes, amibe a csomagok mellé a töltőkábelt is be kell majd szorítani. Digitális műszeregysége 7 col átmérőjű, a központi érintőképernyő 10,25 colos.

54 kWh kapacitású lítiumion akkumulátora 100 kW-os gyorstöltővel akár 30 perc alatt feltöltődik 20-ról 80 százalékra.

A 11 kW-os töltővel azonban már közel hat órát vesz igénybe a teljes töltés. Egyetlen feltöltéssel vegyes használatban 400 kilométeres hatótávot ígér a Fiat 600e, városi használatban pedig akár ennél 200 kilométerrel többet is elmehet a kis szabadidő-autó. Egyetlen változatban elérhető a Fiat 600e, a 115 kW-os teljesítményű (156 lóerő) és 260 Nm nyomatékú autó 9 másodperc alatt gyorsul 100-ra és 150 km/óra a végsebessége.

Nagyra nőtt a Fiat 600e rokonsága, hiszen erre az alapra épül többek közt az Év Autója díjat nyert Jeep Avenger, az Opel Mokka-e és a Peugeot e-2008 is. A Fiat 600e már július 5-től rendelhető és először szeptemberben jelenik majd meg az olaszországi kereskedésekben.

Ez is érdekelhet:

A nép Ferrarija – Fiat Coupé

Amikor Chris Bangle legyőzte a Pininfarinát, akkor született meg a Fiat Coupé.

Negyven éve hódít minden terepen a Fiat Panda 4x4

Az ikonikus kisautót különkiadással ünnepli a Fiat.

30 éves a hódító olasz kisautó, a Fiat Punto

Igazi sláger volt a 90-es években a Fiat Punto.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában