A tisztán elektromos hajtású autók állami támogatása egy ideig szünetelt, de most bejelentették a folytatás részleteit. Az új rendszerrel a kedvezőbb áron kínált autókra adnak még nagyobb támogatást.

2016-ban indult az új elektromos autók vásárlásának állami támogatása, amivel eddig közel 2800 autót szereztek be. A pályázattal a 20 millió forintnál nem drágább elektromos autókra lehetett a vételár 21 százalékát kitevő, de legfeljebb 1,5 millió forintos támogatást igényelni, ám ez a lehetőség idén februárban lezárult.

Most bejelentették a folytatást, amivel az eddiginél is szélesebb körnek szeretnék elérhetőbbé tenni az elektromos autózást,

ezért a támogatás rendszere is változott. A 11 millió forintnál olcsóbb elektromos autókra 2,5 millió forintot adnak, a 11 és 15 millió forint közötti autóknál a hozzájárulás 500 ezer forint, a 15 millió forintnál drágább autókra azonban nem lesz támogatás.

Milyen autókra lesz érvényes?

Az új rendszer az eleve elérhetőbb elektromos autókat hozza kedvezőbb helyzetbe, a 11 milliós keretbe a Hyundai Ioniq, a Mazda MX-30 és a MINI Cooper SE és a Renault Zoe is éppen beleférhet. Az olyan modellek, mint a Kia e-Niro, a Nissan Leaf, az Opel Corsa-e, a Peugeot e-208 és a Volkswagen e-Golf éppen túllépnek a 11 millión, de elképzelhető, hogy a listaárukat az új rendszerhez igazítják majd. Hamarosan egy bővebb összeállításban is bemutatjuk a támogatásra érdemes elektromos autókat.

Külön lehetőséget kapnak a taxisok és a pizzafutárok is elektromos járművek beszerzésére. A taxiknál a támogatás 15 millió forintig az autó árának 55 százaléka is lehet, a futárok pedig 100 ezer és 1 millió forint között választhatnak elektromos robogót, aminél a támogatás szintén elérheti az 55 százalékot.

A pályázat részleteit hamarosan elárulják, a lehetőség június 15-én indul és 2022 júniusáig tart, a támogatásra szánt keret ötmilliárd forint, amiből mintegy ezer jármű beszerzését támogatja az állam. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium hozzátette, hogy hamarosan a zöld rendszámok feltételeit is átdolgozzák.

Ez is érdekelhet:

2020 az elektromos autók éve lesz, erre számíthatsz

A megfizethetőtől az álomautóig mutatjuk az újdonságokat.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
Hirdetés