Nehéz eligazodni az alkoholfogyasztás negatív/pozitív hatásaival kapcsolatban, mert időről időre megcáfolják egymást a témával kapcsolatos kutatások. Mondjuk, mi a helyzet jelenleg.

Most éppen ott tartunk, hogy a nincs az az alkoholmennyiség, ami ne bosszulná meg magátból egy frissen megjelent nagyszabású globális kutatás után az lett, hogy bár az alkoholfogyasztás jelentős egészségügyi kockázatokat hordoz, és a negyven év alattiaknak egyáltalán nem lenne szabad alkoholt inniuk,

de az idősebb felnőtteknek egy kis mennyiség akár még jót is tehet.

Ez egyébként azért érdekes, mert a Washingtoni Egyetem Global Burden of Diseases elnevezésű kutatásában (ez a világ betegség- és halálozási okait elemző, legátfogóbb adatokat tartalmazó, folyamatosan változó projekt) négy évvel ezelőtt még arra az eredményre jutott, hogy az alkalmi ivás is káros az egészségre, és ezért a kutatók azt javasolták, hogy a kormányok tanácsolják az embereknek a teljes absztinenciát. A globális adatok átfogó új elemzése után azonban a szakemberek változtattak következtetéseiken, ami szerint

  • a fiatalok számára nagyobb egészségügyi kockázatokkal jár az alkoholfogyasztás, mint az idősebbek számára, ugyanakkor
  • a 40 évesnél idősebb, alapbetegségekben nem szenvedő felnőttek számára a korlátozott alkoholfogyasztás – például napi egy pohár vörösbor – hasznos lehet, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a cukorbetegség kockázatának csökkentésében.

A tanulmány és (az érdekes) eredménye

A 204 ország lakosságának alkoholfogyasztási szokásait vizsgáló elemzésben a 2020-as globális adatok felhasználásával vizsgálták az alkoholfogyasztás kockázatát 22 egészségkárosodásra, köztük a sérülésekre, a szív- és érrendszeri betegségekre és a rákos megbetegedésekre. Ez alapján becsülték meg, hogy egy személy mennyi alkoholt ihat, mielőtt túlzott kockázatot vállalna az egészségére nézve ahhoz képest, mint aki nem fogyaszt alkoholt – standard alkoholmennyiségnek egy deciliter 13%-os vörösbort vagy egy üveg 3,5%-os sört tekintetek.

Megállapították, hogy az életkor növekedésével az egészségügyi kockázatok növekedése nélkül fogyasztható alkoholmennyiség növekedett, a kis mértékű alkoholfogyasztás járhatott olyan előnyökkel, mint az iszkémiás szívbetegség (ISZB), a stroke vagy a cukorbetegség kockázatának csökkenése.

  • A 15-39 éves férfiak számára az ajánlott napi mennyiség 0,136 standard ital volt naponta, a nőknél pedig a minimális kockázati szint 0,273 volt.
  • A 40-64 évesek körében a biztonságos alkoholfogyasztás szintje a napi fél standard ital és az 1,87 standard ital között mozgott.
  • A 65 éves vagy annál idősebbek esetében az alkoholfogyasztásból eredő egészségkárosodás kockázata valamivel több mint napi három standard ital elfogyasztása után nőtt.

A tanulmány szerint 2020-ban összesen 1,34 milliárd ember fogyasztott káros mennyiségű alkoholt és 59%-a 15-39 év közötti volt, háromnegyede pedig férfi.

A tanulmány vezető szerzője és a Washingtoni Egyetem professzora, Emmanuela Gakidou szerint nem túl valószínű, hogy a fiatal felnőttek visszafogják magukat, de mégis fontosnak tartották közzétenni a legújabb bizonyítékokat, hogy mindenki megalapozott döntést hozhasson az egészségével kapcsolatban.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Josefine miatt már nem az ABBA-lányok jutnak eszünkbe a svéd nőkről