Ebből nem jöhetünk ki jól.

Ausztrál kutatók egy nemrég közzétett tanulmányban közölték, egy új módszerrel kimutatták, hogy

30%-kal lassultak a mélytengeri áramlatok az Antarktisz körül az utóbbi három évtizedben, ennek pedig komoly következményei lehetnek a Föld éghajlatára, a tengerszint alakulására és az óceánok ökoszisztémájára.

Ez a lassulás egyébként a vártnál sokkal korábban bekövetkezett, ugyanis egy márciusban közzétett tanulmányban még azt jósolták, hogy 2050-re lehet majd 40% körül, valamint arra is figyelmeztettek, hogy az áramlatok – amik lényegében az óceánok tüdeje – akár teljesen le is állhatnak.

Az Antarktisz körül mozgó víztömegek (áramlatok és örvények) egészen részletes ábrázolása – a színek a sebességet jelzik, a fehér a gyors, a kék a lassú

A kutatásban részt vevő ausztrál nemzeti tudományos ügynökség (CSIRO) munkatársa, Steve Rintoul szerint

„ahhoz a gondolathoz már hozzászoktunk, hogy az Antarktisz jegének olvadása következtében emelkedik a tengerszint. De ez az új tanulmány arra is rámutat, hogy az olvadás a tenger mélyének szerkezetére és az óceánok kémiájára is hatást gyakorol”.

Ennek jobb megértését segíti, ha elmondjuk, hogy

  • az oxigénben gazdag antarktiszi fenékvíz (AABW) akkor keletkezik, amikor a „sűrű” oxigénben gazdag víz nagy mélységekbe süllyed le a tengeri jégpajzsról. Ez a víz aztán észak felé mozdul el a tengerfenék mentén mélytengeri áramlatok formájában, amelyek a globális óceántömeg mintegy 40%-át teszi ki. Ez a vízmozgás hajtja a tengeri áramlatok globális hálózatát, a déli-óceáni bukókeringést, ami átrendezi a hő és a tápanyagok eloszlását, a lassulása emiatt hatással lehet a tengeri ökoszisztémákra.
  • A gleccserek olvadása következtében pedig csökken annak a sűrű, oxigénben gazdag víznek a mennyisége, ami le tud süllyedni a nagyobb mélységekbe, és ezzel lassulnak a mélytengeri áramlatok.

(Forrás: Csiro, MTI, fotó: Eos.org / Los Alamos National Laboratory, nyitókép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Elkészült az emberiség első röntgenfelvétele egy atomról, ez pedig átalakítja a világot

A forradalom küszöbén állunk, ugyanis az eddigi legkisebb röntgenezhető anyagnak 10 000 atomból kellett állni.

A NASA elismerte: megmagyarázhatatlan UFO-jelenség látható a videón

Egy gömb alakú tárgy száguldozik a felvételen.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

A világ legszebbjei közé választottak egy budapesti konyhát

Heti ötször edz ez a lány, egy-két alkalommal csatlakoznánk hozzá

További cikkeink a témában