Itt van négy edzés utáni ital, ha már nagyon unod a műizű sportitalokat
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A folyadékpótlás fontosságát ismered, így azt is tudod, hogy edzés közben és után is ajánlatos inni. De nem csak a víz vagy a sportital nyújthat segítséget szervezetednek.

Edzés közben – ami remélhetőleg intenzív mozgást jelent, mert ugye te nem szórakozni jársz le a terembe – a megnövekedett légzésszámmal, izzadással, párolgással és különböző anyagcsere-folyamatokkal gyakorlatilag nyomod ki magadból a vizet, és (így) szervezetedből gyorsabban ürülnek elektrolitok (ásványi anyagok és nyomelemek) is, amit pótolni kell.

Ha viszont nem, vagy csak keveset iszol, akkor nemcsak a kiürült a szervezetedet nem tudod visszatölteni, de az alacsony folyadékbevitellel a kiválasztó rendszeredet is leterheled, aminek következtében a tápláléklebontás során keletkező méreganyagok sem tudnak távozni a mozgástól amúgy is elhasználódott szervezetedből. Ez pedig nem jó.

Ismét elmodjuk: inni kell! Adunk néhány tippet arra az esetre, ha már nagyon unod a vizet és a műízű sportitalt:

  • Zöld tea: erős antioxidánsokat tartalmaz, plusz rendesen megpörgeti az anyagcserédet, és sokkal könnyebben regenerálódsz tőle.
  • Kókuszvíz: magas elektrolit tartalommal rendelkezik, ez az egyik legjobb edzés utáni ital, aminek még nincs is az a tipikus sportitalokra jellemző mű íze.
  • Meggylé: magas az antioxidáns tartalma, ami segíti az izmok gyorsabb regenerációját, plusz gyulladáscsökkentő hatása révéntermészetes módon csökkenti az izom- és ízületi fájdalmakat.
  • Sör: a sportitalokhoz hasonlóan tartalmaz szénhidrátot és elektrolitokat. Bár bizonyított dolog, hogy nem károsítja az izomfunkciót, nem szabad túlzásba esni. Egy-két korsó sörrel jó is vagy.

(via , fotó: Twitter)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.