Fontos tudnivaló a tücsökevésről!
Egy új kutatás szerint azok, akik a kagyló- és rákfélékre allergiásak, azoknál a tücsökből készült ételek is kiválthatnak heves allergiás reakciókat.
írja az MTI.
A Food Chemistry című lapban megjelent tanulmány szerint a tücsökalapú fogásokban 20 olyan proteint azonosítottak, amely egyes embereknél súlyos allergiás reakciót okozhat. A tanulmány vezetője Michelle Colgrave volt, az ausztráliai Edith Cowan Egyetem tudósa. Cowen szerint a tücskök és más rovarok kulcsfontosságú táplálékai lehetnek a 2050-ben a Földön élő, mintegy 9,7 milliárd embernek.
Több mint kétmilliárdan ma is naponta esznek rovarokat, ami fenntartható megoldás lehet, mert fehérjéi jól kiegészítik a hagyományos állati fehérjeforrásokat. A tücsök fehérjetartalma magas, tápanyagokban gazdag, ráadásul környezetbarát. Számos kutatás kimutatta, hogy jót tesz a belek egészségének, csökkenti a vérnyomást és sok benne az antioxidáns
mondta a szakértő.
Számos jó tulajdonsága mellett azonban jelentős mennyiségű fehérjét találtak benne, amely allergiát válthat ki a rákfélékre érzékenyeknél. Ennek az az oka, hogy a tücsök, a lisztbogár és más rovarok közeli rokonai a rákféléknek. A világon az emberek három százaléka kagyló- és rákallergiás, az arány életkor és régió szerint változó. Nagy az esélye annak, hogy ezek az emberek a rovarokra is allergiásak.
A kutatók egész tücsök, sült egész tücsök, valamint a sülttücsökpor fehérjéit hasonlították össze az ismert allergénekkel.
Eredményeik segítségével kimutathatók a tücsöktartalmú ételek allergénjei, melyek a biztonság érdekében a csomagolás címkéjén is feltüntethetők.
Kiemelt kép: Getty Images