Lassan vége az évnek, nagy bejelentések pedig a januári CES előtt már nem várhatóak, így mostanra nagyjából teljesen tiszta képet kaphattunk arról, melyek voltak 2016 legjobb, legizgalmasabb telefonjai. Bár az Apple és a Samsung idén nem lepett meg minket semmivel, összességében így sem panaszkodhatunk, hiszen jó néhány gyártónak sikerült a semmiből előhúznia valami egészen váratlant. Íme 3+5 teló, amire érdemes volt idén odafigyelni.

Xiaomi Mi MIX

Kezdjük is rögtön a legfrissebbel. Bár év elején még biztosak voltunk benne, hogy a Xiaomi idén a szuper olcsó Mi 5-tel fogja lehengerelni a piacot, a nagy őszi tülekedésben sikerült egy ennél is sokkal izgalmasabbat húzniuk - olyasmit, ami a következő években minden bizonnyal meghatározza majd a mobilos trendeket.

A keret nélküli Mi MIX-szel a kínai gyártó olyan innovációt mutatott be, ami jó esetben is néhány évente jön össze valakinek, és ha hozzátesszük, hogy a telefon emellett mindenben a csúcsok csúcsát képviseli, akkor joggal gondolhatjuk úgy, hogy ez a teló volt az év legnagyobb durranása.

Tökéletes? Közel sem. A Xiaominak rengeteg technikai problémát kellett megoldania az Mi MIX tervezése közben, ami csak félig-meddig sikerült nekik: a telefon aljára helyezett kamera például a külföldi tesztelők egybehangzó véleménye szerint tévútnak bizonyult, és a hangokat vibrációval továbbító hangszóróval is vannak gondok, de mint minden forradalmi vívmánynak, nyilván ennek is szüksége lesz egy-két évre, mire teljesen kiforrottá válik.

Kicsit későn, de megérkezett az idei év legmenőbb telója

Google Pixel

Bár eleinte eléggé szkeptikusak voltunk a Google halál unalmasnak kinéző, és a Nexusoknál jóval drágább telefonjával kapcsolatban, a telefonról eddig megjelent tesztek meggyőztek minket arról, hogy tévedtünk: a Pixel és Pixel XL az idei év egyik legjobban sikerült telefonja lett, ami mind teljesítményben, mind a kijelző minőségében, mind kamerában, és nagyjából minden másban is a legjobbak között van, miközben egy hajszálnyival még mindig olcsóbb, mint az iPhone vagy a Samsung Galaxy S7.

Mindezek mellett a Pixel az első telefon, ami kompatibilis a Google új VR-szemüvegével, a Daydream View-val, ami egybehangzó vélemények szerint tud annyit, mint a Samsung Gear VR - csak épp feleannyiba kerül.

A Pixel egyetlen hátránya, hogy a Google magyarországi képviselete szerint a telefonhoz nálunk egy darabig még biztosan nem lehet hozzájutni, így aki Pixelt szeretne, az kénytelen lesz külföldről megrendelni.

Rohadt drága lett a Google új telefonja

Honor 8

Majdnem mindent tud, amit a nagyok, csak éppen jó 50-100 ezer forinttal kevesebbe kerül. Ezzel talán el is mondtunk mindent a Honor telefonjáról, ami idén kiütéssel nyerte a hazai árversenyt, s lett a legkedvezőbb árú csúcskategóriás telefon a piacon. Ugyanezt itt sokkal hosszabban leírva is kifejtettük.

Ez lesz Magyarország legnépszerűbb telefonja

Említésre érdemes telefonok

OnePlus 3T

A OnePlustól már megszoktuk, hogy a Honorhoz hasonlóan nevetséges áron árulják a csúcskategóriás telefonjaikat, idén ezt viszont annyira kimaxolták, hogy néhány hónappal a OnePlus 3 bemutatása után kihoztak egy újabb telefont, így a hamarosan megjelenő 3T nem csak az egyik legerősebb telefon lesz Magyarországon, hanem könnyen lehet, hogy A legerősebb telefon lesz. Ez azt jelenti, hogy a 6 GB RAM mellé megkapjuk a legújabb Snapdragon 821 procit is, így nem is kérdés, hogy a 3T gyakorlatilag az egyetlen telefon lesz, ami a Honor 8 mellett labdába rúghat az ár-érték versenyben.

 Jön az idei év egyik legjobb telefonjának a folytatása

Huawei Mate 9 (Pro)

A Huawei nagyon odatette magát az év végére: a Mate 9-cel egy olyan telefont adtak ki, ami még akkor is eséllyel vette volna fel a versenyt a nagy rivális Samsung Galaxy Note 7-tel, ha a koreaiak előzékenyen nem állnak félre az útból már a telefon bemutatása előtt. A telefonnal egy baj van (vagyis inkább csak volt): a "sima" Mate 9 a HiSilicon 960 procijával és 4 GB RAM-mal egy nagyon jó, de azért nem kiemelkedően jó telefon, a mindenben a csúcsok csúcsát képviselő, hajlított QHD-kijelzővel érkező Porsche Design Mate 9 pedig rohadt drága. Eközött jelenthet átmenetet a Kínában már bemutatott Mate 9 Pro, ami mindenben megegyezik a Porsche Designnal, csak a márkanév maradt le róla, így pedig az ára is jóval barátibb lesz.

A Huawei új telefonja meg akarja semmisíteni az Apple-t és a Samsungot

Samsung Galaxy S7 edge

Igazságtalan lenne kihagyni a Samsung idei csúcstelóját a listáról, hiszen ha tavaly nincs az S6 edge, akkor most az S7-et ünnepelnénk úgy, mint a megváltót. A Samsung tragédiája, hogy tavaly annyira jó telefont raktak össze, amin ha akarnak, sem tudtak volna túl sokat változtatni, így az S7 edge-nek meg kellett elégednie kisebb újításokkal, mint az erősebb proci és a vízhűtéses rendszer. Ezzel együtt továbbra is a Samsung telefonja az alfahím az androidos telefonok között, csak idén nem volt akkor hájp körülötte, mint tavaly.

 Egy majdnem tökéletes telefon

iPhone 7

És ha a Galaxy S7 mellett nem mehettünk el szó nélkül, akkor nem mehetünk el szó nélkül az Apple telója mellett sem, amiről nagyjából szóról-szóra ugyanazt leírhatnánk, amit a Galaxy S7-ről. Az Apple abból a szempontból még nehezebb helyzetben van, hogy a jelenlegi iPhone tulajdonképpen a harmadik évét tapossa, vagyis az iPhone 6-nak egy erősen feltuningolt változatáról beszélhetünk, ami idén főleg a vízállóságával, a duál kamerájával valamint a jack-csatlakozó hiányával tűnt ki a mezőnyből. Bár a sima iPhone 7 felbontása, 1960 mAh-os akksija és 2 GB RAM-ja ma már megmosolyogtató, de a remek optimalizáció, az iOS oprendszer és persze a megkérdőjelezhetetlen minőség miatt az Apple telefonja továbbra is a közvetlen élmezőnybe tartozik.

Itt az iPhone 7: vízálló, dupla kamera, no jack

Xiaomi Mi 5

Csalódottak vagyunk, és nem azért, mert a Xiaomitól nem azt kaptuk, amit vártunk. Az Mi 5 valóban az idei év abszolút dealbreakere lett, ami úgy tud csúcskategóriás lenni, hogy százezer forintos árával gyakorlatilag több felső-középkategóriás telefont is alullicitál. Éppen emiatt azt vártuk, hogy a Xiaomi ezzel a telefonnal végre letarolja Európát, ők viszont annyira jól érzik magukat a kínai piacon, hogy egy lajhár gyorsaságával mozdulnak a kontinensünk felé, így az Mi 5 Magyarországon például alig beszerezhető. Persze ettől még egy kicsit sem lesz rosszabb telefon.

A Xiaomi új telefonja csúnyán leiskolázza a csúcskategóriát

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Elfelejtették kiengedni a Malév-gép futóművét, 243 km/óra sebességgel szálltak le hasra

További cikkeink a témában