Nagyon úgy tűnik, hogy az elektromos autóké a közeli jövő, ami alaposan átrendezi majd a piacot. Mindenesetre a villanyautók iránt egyre többen érdeklődnek, és ezt mindennél jobban igazolják az internetes keresési statisztikák. Mutatjuk, hogy egy új kutatás szerint melyik modellek érkezésére várnak a leginkább az emberek.

Az elektromos autók már régen nem a különc környezetvédők játékszerei, hanem az autógyártók szokásos kínálatának részévé váltak. Persze rengeteget kellett dolgozniuk rajta, hogy vonzóbb dizájnnal, nagyobb hatótávval és rövidebb töltési idővel még több ember számára tegyék elfogadhatóvá, mi több, menővé az elektromos autózást. Az új modellek iránt pedig egyre többen érdeklődnek, és ezt az internetes keresések eredményéből is le lehet szűrni. A Lease Fetcher összesen 168 ország Google-keresési adatai alapján állította össze azt a listát, ami azt mutatja meg, hogy melyik elektromos autók érkezését várjuk a legjobban 2022-ben.

10. Mercedes-Benz EQE

A Mercedesnek nem ez az első elektromos autója, de minden eddiginél nagyobb érdeklődést válthat ki. Ha a 2021-ben bevezetett EQS-re azt mondtuk, hogy az elektromos autók S-osztálya, akkor az EQE az E-osztály elektromos megfelelője, egy mérettel kisebben adja mindazt a csúcstechnikát, amit a Mercedes a villanyautózás terén ma adni képes.

A 4,95 méter hosszú limuzin kezdetben 292 lóerős változatban érkezik, a hatótávja legalább 540 kilométer

– ezekre az adatokra összesen több mint egymilliószor kerestek rá a világon 2021-ben.

Olvasd el a bemutatónkat:

9. Rimac Nevera

Nagy utat tett meg a Rimac, mire elkészült az elektromos hajtású szuperautójával. A Nevera egy mediterrán ciklon után kapta a nevét, ami olyan sebességgel rohanja le a horvát partokat, mint ahogyan a szuperautóval tervezik lenyomni a riválisokat. A négy villanymotorja 1914 lóerőre képes, ezzel két másodpercen belül gyorsul százra, és 412 km/órával száguldhat. A Bugattival nemrég közös útra lépett Rimac csak 150 példányt gyárt belőle, és

annak ellenére, hogy a Nevera kétmillió euróba kerül, több mint 1,27 milliószor keresték az interneten.

Olvasd el a bemutatónkat:

8. Ford F-150 Lightning

Már évtizedek óta az Egyesült Államok legnépszerűbb pick-upja, ezért nem meglepetés, hogy az F-150 villanyhajtású változata is felkerült a legjobban várt elektromos autók listájára: 1,46 milliószor kerestek rá világszerte.

A Lightning minden idők leggyorsabb F-150-je lesz, az 571 lóerős csúcsmodellje 4,4 másodperc alatt van százon,

és 483 kilométert tehet meg egy feltöltéssel. Az orrában lévő plusz csomagtérrel, az áramforrásként is használható akkumulátorával és a táblagépnek beillő képernyőjének az F-150 Lightning is az amerikai piac élére törhet.

Olvasd el a bemutatónkat:

7. Nissan Ariya

A Nissan a Leaf bemutatásával forradalmasította az elektromos autók világát, és most hasonlóra készül az Ariya bevezetésével.

A legújabb divat szerint crossover stílusú újdonság 4,6 méter hosszú, és ötféle változatban kerül piacra az idén, a teljesítménye 218-től 395 lóerőig terjed, a hatótávja pedig a kisebb akkuval 360, a nagyobbal akár 500 kilométer is lehet. Az egy pedállal is vezethető, részben önvezetésre is képes Ariya érkezését világszerte várják, amit jól mutat, hogy több mint kétmillió alkalommal kerestek rá 2021-ben.

Olvasd el a bemutatónkat:

6. Cadillac Lyriq

Szinte változatlanul adja gyártásba a Cadillac a Lyriq névre keresztelt tanulmányautóját,

ami 2023-ban bevezeti az amerikai márkát az elektromos autók piacára. Az öt méter hosszú crossovernek nemcsak a méretei, hanem a paraméterei is lenyűgözők, 347 lóerős és 480 kilométer a hatótávja, a fényűző utasterében pedig a 33 colos ívelt képernyő is elkápráztatja az embert. A Lyriq állítólag olcsóbb lesz a Tesla Model X-nél, ezért nem csoda, hogy több mint 2,36 milliószor ütötték be a nevét a keresőmezőbe az elmúlt évben.

Olvasd el a bemutatónkat:

5. Chevrolet Silverado

A Ford után a nagy rivális Chevrolet sem akart lemaradni az elektromos pick-upok kategóriájában, ezért bemutatta a Silverado elektromos hajtású változatát. A platós teherautó ugyanarra a platformra épül, mint a Cadillac Lyriq, de azzal szemben

673 lóerőre képes, amivel nemcsak 4,5 másodperc alatt rajtol százra, hanem 4,5 tonnát is képes vontatni.

A hatótávja 645 kilométer lehet, a műszerfala pedig tele van képernyőkkel, ami láttán megértjük, hogy az egyik legjobban várt elektromos autóként hárommilliószor keresték világszerte.

Olvasd el a bemutatónkat:

4. BMW i4

Az elmúlt évet az új i4 bemutatásával töltötte a BMW, ezért mire a 4-es sorozat Gran Coupéjának elektromos változata megérkezik a kereskedésekbe, addigra mindent tudni fogunk róla. Az i4-nek már az alapmodellje is 340 lóerős és 590 kilométer a hatótávja, de

még izgalmasabb az 544 lóerős i4 M50, ami 3,9 másodperc alatt sprintel százra.

A Tesla Model 3 legnagyobb riválisa már a magyarországi márkakereskedésekben is rendelhető, az ára 19,7 millió forintról indul, és több mint 4,4 millió kereséssel a lista negyedik helyét foglalja el.

Olvasd el a bemutatónkat:

3. Apple Car

A harmadik legjobban várt elektromos autóról tudunk a legkevesebbet, ugyanis még mindig nem világos, hogy mivel szállna be az Apple az elektromos autók piacára. 2014 óta dolgoznak a saját autójukon, az évek során többször átütemezték és felfüggesztették, de a hírek szerint nem adták fel a projektet. A forradalminak ígért önvezető technológiát közúton tesztelik, de a gyártást egy tapasztalt autóipari partner bevonásával végzik majd.

A legmerészebb becslések szerint is csak 2024-ben érkezhet az Apple autója, amit nagyon várnak az emberek: 5,9 milliószor kerestek rá 2021-ben.

Bemutató még nincs, de mutatunk egy pár érdekes elképzelést:

2. Tesla Cybertruck

Nem csodáljuk, hogy a Cybertruck az egyik legjobban várt elektromos autó, hiszen a 2019-ben bemutatott futurisztikus formájú pick-upnak már gyártásba kellett volna kerülnie, de a legújabb hírek szerint csak 2023-ban várhatjuk. A Cybertruck végleges változata körül még sok a kérdés, ezért érthető, hogy csaknem 7,3 milliószor szerepelt a keresésekben 2021-ben.

Elon Musk mindenesetre 2,9 másodperces gyorsulást és 800 kilométeres hatótávot ígért, jövőre talán kiderül, hogy mennyit válthat valóra belőle.

Olvasd el a bemutatónkat:

1. Tesla Roadster

A Lotusból épített, kis sorozatban gyártott Roadsterrel indult a Tesla története, ezt lőtték ki az űrbe, és Elon Musk már több mint négy éve bemutatta az elektromos hajtású sportautó utódját is, ami fantasztikus számokat ígért: 1,9 másodperces százra gyorsulást, 400 km/órás végsebességet és 1000 kilométeres hatótávot. A Roadster gyártását nemrég ismét elhalasztotta a Tesla, de meg tudunk érteni mindenkit, aki tűkön ülve várja, 8,5 millió kereséssel az amerikai márka sportautója lett a legjobban várt elektromos autó az idén.

Olvasd el a bemutatónkat:

Mást várunk Európában

A kutatás külön kitért arra, hogy melyik újonnan érkező elektromos autókra kerestek rá a legtöbben az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. A két Tesla mind a két országban vezeti a listát, de az angoloknál a BMW i4 feljött a harmadik helyre, míg az első tízbe a Volkswagen ID. Buzz, a Polestar 3 és a Renault 5 elektromos utódja is befért, az Egyesült Államokban pedig a Fisker Ocean is ott van a legkeresettebb újdonságok között.

A legnépszerűbb már kapható elektromos autók

Legalább annyira érdekes lehet, hogy melyik elektromos autókra kerestek rá a legtöbben 2021-ben a már kapható modellek közül. A lista érdekessége, hogy az első öt helyből négyet a Tesla jelenleg rendelhető négy típusa foglalja el, csak a Porsche elektromos autója tudott közéjük férkőzni. A tízes világranglistán túl az angoloknál a Honda e, míg az amerikaiaknál a Nissan Leaf, a Lucid Air és a Volkswagen ID.4 is ott van a legkeresettebbek között.

A legtöbbet keresett elektromos autók 2021-ben

  1. Tesla Model 3 25 440 000 keresés
  2. Tesla Model Y 14 160 000 keresés
  3. Porsche Taycan 13 080 000 keresés
  4. Tesla Model S 12 600 000 keresés
  5. Tesla Model X 11 220 000 keresés
  6. Audi e-tron 9 936 000 keresés
  7. Polestar 2 7 176 000 keresés
  8. Audi e-tron GT 6 876 000 keresés
  9. Kia EV6 5 940 000 keresés
  10. Ford Mustang Mach-E 5 688 000 keresés

Magyarországon erre keresnek

A kutatásból arra is választ kapunk, hogy az egyes országokban melyek a legkeresettebb elektromos autók. A BMW-nél büszkék rá, hogy a gyártásának kilencedik évében lévő i3 még mindig mennyire népszerű nálunk, ezt alátámasztja, hogy a világon három országban is a legtöbbször keresett elektromos autónak számít, és ezek egyike Magyarország. Az élről vélhetően a Tesla Model 3-at szorította le, hiszen a régióban szinte minden országban erre kerestek rá a legtöbb alkalommal, kivéve Romániát, ahol értelemszerűen a Dacia Springre kíváncsiak a legtöbben.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Szuperáramvonalas szedán lett a Hyundai Ioniq 6
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő