Az európai év autója díj 1964 óta íródó története során első alkalommal került be a Jeep egyik autója a hetes döntőbe, és talán meglepetésre az Avenger egyértelmű előnnyel el is nyerte a 2023-as év autója díjat.

1964 óta adják át az európai év autója díjakat, és az évtizedek során akadt már egy pár meglepetés. 2019-ben például döntetlent hozott ki a közel hatvan autós újságíró által osztott pontok száma, végül a Jaguar I-Pace lett a győztes az Alpine A110 előtt. 2022-ben pedig egy kivételével csakis elektromos autó került be a hetes döntőbe, végül a Kia EV6 első koreai autóként nyert.

Meglepő lehet, hogy még csak 2022-ben nyert először a Kia, hiszen a koreai márka már régóta elég jó autókat gyárt

Az idei döntő hét autójából csak három tisztán elektromos, négynek van belsőégésű motoros változata is, a divat azonban nem fordult meg, a döntőbe szinte csak crossover modellek kerültek. Idén a szokásosnál is előbb tudtuk meg a végeredményt, mivel a genfi autószalon ezúttal is elmarad, ezért a januári brüsszeli autószalonon hirdették ki a győztest.

Az európai év autója 2023-ban meglepetésre a Jeep Avenger lett.

A Jeep hatvan év alatt először jutott be a döntőbe, és egyenesen a győzelemig menetelt. A legtöbb ország az Avengernek adta a legtöbb pontot, nemcsak az olaszok, akik sajátjuknak tekintik a márkát, de még a németek is egy ponttal többet adtak a Jeepnek, mint a Volkswagen ID. Buzznak.

Az Avenger végül 328 ponttal egyértelműen nyerte el a díjat. A többi autó még csak megközelíteni sem tudta, hiszen a második helyen a Volkswagen ID. Buzz végzett 241 ponttal, a harmadik a Nissan Ariya lett 211 ponttal. A Kia Niro kereken 200 pontot szerzett, a Renault Austral 163, a Peugeot 408-as 149, a Toyota bZ4X és Subaru Solterra 133 pontot gyűjtött.

A két magyar zsűritag, Csikós Zsolt és Gajdán Miklós is a Jeepnek adta a legtöbb pontot. Az Avenger a Jeep első elektromos autója, de benzinmotorral is kapható lesz, és a márka új belépőmodellje is egyben, ezért a legnagyobb számban eladott Jeep lehet belőle, amihez ezúttal a 2023-as európai év autója díj győzelme is hozzásegítheti.

Ez is érdekelhet:

A Kia EV6 nyerte el az európai év autója díjat

Szoros versenyben most először hódította el a díjat a koreai márka.

Lehet, hogy nem elektromos lesz az európai év autója 2023-ban

Szerinted melyik érdemelné meg az év autója díjat?

Még a végén egy kínai autó nyeri az európai év autója díjat!

Nagy pofon lenne az európai gyártóknak, pedig idén több kínai autót jelöltek, mint valaha.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés