2020 a játékok éve volt. Megkerülhetetlen klasszikusok és aranyos, de addiktív címek is bőven akadtak. Mi ezt az 50 játékot szerettük leginkább. Pontosabban 52-t.

+1: Among Us

Nem mehetünk el az Among Us mellett, de meg kell jegyeznünk, hogy egy 2018-as játékról van szó, ami 2020- ban lett gigasiker, ráadásul annyira, hogy boldog-boldogtalan ezzel játszott szinte kenyérpirítón is, tekintve, hogy kb. mindenre kijött. Bár egy nagyon egyszerű játékról van szó, mégis iszonyúan lekötik az embereket az imposztorok és az emberek kis játszmái. Ráadásul még olcsó is, mobilra pedig ingyenes.

+2: Cyberpunk 2077

Nem gondoltuk volna, hogy nem fér bele a Cyberpunk majd egy ekkora listába, de igazából bele kellene férnie. Egyetlen baj van vele. Ez a játék még nincs kész. A CD Projekt Red úgy adta ki, hogy PS4-en szinte játszhatatlan volt, PS5-ön és PC-n már sokkal jobb volt a helyzet, de nem véletlenül szedte le a PS Store és a Microsoft Store is a kínálatából. Amint tökéletesen játszható állapotban lesz, kiadják újra. És ekkor jelenik majd meg rendesen. Bár szerettük, hiszen nagyobb szerencsénk volt az átlagnál, a Cyberpunk valószínűleg 2021 játéka lesz. Még visszatérünk rá.

Teszt: Cyberpunk 2077

50. Serious Sam 4

Ezer sebből vérzett a Serious Sam 4, de mégis nagyon szórakoztató volt, mert mert irdatlanul old school lenni, és ezzel együtt old school bugokkal is riogatni a nagyérdeműt. A negyedik lett az első után a legjobb, tele volt nagyon jó poénokkal, és bár a sztorija különsebben nem volt erős, tele volt olyan pillanatokkal, amin nem volt szégyen sírva röhögni.

Teszt: Serious Sam 4

49. Journey To The Savage Planet

Kraftolgatás, fejlesztgetés, fura lényekl, színes világok. Ennél 2020-ban nem is nagyon akartunk hirtelen többet. A Journey... nem volt tökéletes játék, de jó helyen volt jó időben.

48. F1 2020

Az F1 széria nagyon megújulni sosem fog, de ennél közelebb már talán nem is nagyon állhat a tökéletességhez. Finom csiszolások, szép grafika, mást nem is nagyon akartunk. Ennyire egyben még nem nagyon volt F1-játék.

Teszt: F1 2020

47. Fight Crab

Óriási rákok bunyóznak egymással. Ez papíron nagyon hülyén hangzik, de összességében nagyon szórakoztató volt a Fight Crab, aminek már a neve is megér egy tapsot, de az gigarákok harca volt az igazi show.

46. Chicken Police

Magyar fejlesztésű játék noir felfogásban, csirkerendőrökkel, egyéb humanoid formába öntött állatokkal? Csak vigyétek a pénzünket! A Chicken Police meglepően ügyes játék volt, a hangulata pedig abszolút überelhetetlen.

45. Total War Saga: Troy

Bár lehet, hogy nem ez a széria legfényesebben csillogó ékköve, azért nem volt szerethetetlen darab, és az is sokat lendített a helyzetén, hogy egy napig ingyen adta az Epic Games Store.

44. Ghostrunner

Cyberpunk hangulatból idén nem volt hiány, a Ghostrunner viszont elég jól vette az akadályt, rettentően pörgős volt, és nehéz is, idén majd PS5-ön is végignyomjuk szívesen, hátha kihasználja majd a DualSense előnyeit.

43. Tell Me Why

Három részben kiadott kalandjáték, aminek a PC-sek és az Xboxosok örülhettek. A Life Is Strange alkotói egy ikerpár sztoriját hozták el, amiben jó volt elmerülni, és bár lehet, hogy a Dontnod ennél jobb játékot is képes készíteni, azért nem volt ok a panaszra.

42. Huntdown

Egy teljesen retró pixel shooter, de annyira remek megvalósításban, hogy az ember egy széles mosollyal az arcán tolta végig. Minimum egyszer.

41. The Dark Pictures Anthology: Little Hope

Hogy mennyiben játék és mennyiben interaktív film, azt most inkább hagyjuk, vegyük úgy, hogy nyomokban kalandjátéki elemeket tartalmaz, tehát játék. Ami viszont pofánvert minket, az a sztori, a végső csavar, és hogy az egész sikítva rohangálásnak sokkal mélyebb értelme is van, mint ami először látszott. A quick time eventek viszont továbbra sem a kedvenceink.

Teszt: The Dark Pictures Anthology: Little Hope

40. Dirt 5

Aki végképp elengedte a Dirt-szériát, és nem várt tőle már raliszimulációt, az nagyon jól járt, ugyanis a szép és bitang jól futó Dirt 5 egy totálisan szerethető arcade autóverseny lett, amiből klasszikus ugyan nem lesz, de így is élmény volt vele majdnem minden kör.

Teszt: Dirt 5

39. Maneater

Amennyire hülyén hangzott az open world cápás játék ötlete, annyira nem lett rossz a Maneater, amiben kis cápaként indulunk neki bosszút állni azon a fazonon, aki megölte az anyánkat. Per pillanat ingyenes PS5-re a PS Plus előfizetéseddel.

38. Kentucky Route Zero

Egy elképesztően stílusos, és gyönyörűen megrajzolt kalandjáték, ami öt részben meséli el a sztoriját, és tulajdonképpen már 2013 óta várja mindenki, hogy véget érhessen. Az első rész akkor jött ki, most viszont már teljes a sztori, és nagyon megéri végignyomni.

37. Gears Tactics

Meglepődtünk, de elég jól állt a Gears of Warnak az Xcom-gúnya, nem csoda, hiszen eleve a GoW-széria is fedezékorientált lövölde, csak éppen nem körökre osztott, és nincs szükség benne agyalásra. A Gears Tacticsban ugyan nem tengtek túl a kreatív ötletek, de nagyon kellemes adalék volt a franchise-hoz.

36. Dragon Ball Z: Kakarot

Dragon Ball Z, csak most játékban. És így is nagyon működött. Ha jelentett neked valamit a sorozat, akkor könnyes szemmel élted át újra a régi sztorit, de azt azért meg kell hagyni, hogy az irányításon lett volna mit javítani. Még így is képes volt kényeztetni a rajongókat.

Teszt: Dragon Ball Z: Kakarot

35. SnowRunner

Aki fogékony a technikai játékokra, az biztosan (rossz szóvicc alert) rácsúszott a SnowRunnerre, amiben téli időjárási körülmények között kellett eljuttatnunk szállítmányokat A-ból B-be lehetőleg úgy, hogy ne ragadjunk bele a hóba. Míg a legtöbb autós játék gyors, a SnowRunner irdatlanul lassú, de valamiért nem lehet abbahagyni.

34. Spelunky 2

Ha szeretted a Spelunkyt, esélytelen volt, hogy ne csússz rá a folytatására. Ha pedig még nem próbáltad, akkor hajrá, tudd meg, hogy miért hívják a roguelike játékok egyik királyának.

33. If Found…

Az év egyik legérdekesebb játéka, egy vizuális novella, amit igazából nem nagyon tudsz letenni, a világa és a története annyira leköti és meg is terheli az embert, hogy nem csoda, ha még egy-két könnycseppet is elmorzsolsz majd közben.

32. Carrion

Mi van akkor, ha te vagy a gonosz egy horrorfilmben? Ráadásul nem is akármilyen gonosz, hanem egy folyamatosan növekvő, irdatlanul rusnya massza, ami mindent bekebelez. A Carrion pont ezt az alapfelállást vette elő, és vitte sikerre.

31. Fall Guys: Ultimate Knockout

Teljesen váratlanul érkezett ez a cuki kis ninja warrior-szerű multi, az viszont még váratlanabb volt, hogy mennyire nem bírja az ember abbahagyni. A Fall Guys amennyire gyermetegnek tűnik, annyira addiktív, és annyira szemét, bőven elég pár percet eltölteni vele, és menthetetlenül magába szippantanak ezek a kis lények, akikkel csak egy feladatod van: nyerni. És az sosem könnyű.

Teszt: Fall Guys: Ultimate Knockout

30. Resident Evil 3

A Resident Evil 2 alapjaitól újjápítése remekül sikerült, és szerencsére a harmadik rész újrázását sem rontották el. Nemesis egy igazi vadállat, a játék teljesen mai lett, vizuálisan káprázatos, és a frászt hozta az emberre. Az új bevezetés pedig telitalálat.

Teszt: Resident Evil 3

29. Call of Duty: Black Ops Cold War

A fene se gondolta volna, hogy egyszer még RPG-re vált a Call of Duty, de megtörtént, a szokásos FPS-hentelés mellett most már lopakodni is kellett, ráadásul a párbeszédek során el kellett döntenünk, mit válaszolunk, ez pedig befolyásolta egyes karakterek sorsát. Érdekes irány ez a CoD számára, legközelebb talán lehetne ennél jóval hosszabb is.

Teszt: Call of Duty: Black Ops Cold War

28. Nioh 2

A Nioh első része is a szívünk csücske volt, a második pedig még jobban befurakodott, hiszen az első rész szinte minden hibáját kijavították, és továbbra sem lett egy pillekönnyű játék, de ha sikerült hozzászoknod, akkor a szamurájlét sokkal könnyebbé vált számodra. Azért persze akkor is anyáztál elég sokat.

27. Wasteland 3

Nem kicsit féltünk attól, hogy a két remek Wasteland-játék után nem sikerül tartani a szintet, de minden félelmünk eltűnt, amikor belevágtunk a Wasteland 3-ba, hiszen a fagyos, poszt-apokaliptikus Kolorádó rengeteg jó pillanatot és bár a hangulat fagyos volt, azért lehetett izzadni a harcok között bőven.

26. Hyrule Warriors: Age of Calamity

Lehet, hogy nem ez volt az új Breath of the Wild, de egészen ügyesen mesélte el egy teljesen más játék formájában az előzményeit, hogy nehéz volt nem szeretni. Bár lehet, hogy a Switch hardveresen néha már kevés volt hozzá, azért így is kellemes élmény volt, és jó volt újra visszatérni Hyrule-ba vele.

Teszt: Hyrule Warriors: Age of Calamity

25. Call of the Sea

Nagyon régen jött már ennyire bájos belsőnézetes kalandjáték, mint a Call of the Sea, amelyben az 1930-as években kellett egy szigeten megtalálnunk a férjünket, aki egy expedícióban eltűnt. Jöttek is sorra a logikai feladványok, elképesztő hangulat áradt a játékból, és csak egy bajunk volt az egésszel: iszonyúan rövid volt.

24. Streets of Rage 4

Nem hittük volna, hogy a 26 évvel a harmadik rész után kiadott új epizód jó lehet, de képes volt új életet lehelni egy stílusba, amit valahogy mostanában kevesen tudnak igazán jól csinálni. Egy olyan beat-em-up a Streets of Rage 4, amiből nagyon sokan tanulhatnának.

23. Spiritfarer

Elképesztően egyedi és minden tekintetben gyönyörű volt a Spiritfarer, ami teljesen jó levezetése ennek a rettenetes évnek, bár mondjuk a halálról szól, így akár érzékenyen is érintheti az embert. Teljesen elkényezteti az embert, bár tény, hogy aki a nagyon gyors folyású játékokat imádja, az bele se kezdjen. Mindenki más hagyja magát elkényeztetni ezzel a szellemhajóval.

22. Sackboy: A Big Adventure

Sackboynak már nagyon kijárt egy saját játék, meg is kapta a PS5 érkezésével, és milyen jó, hogy egy ilyen remek játékot kapott, hiszen a Sackboy: A Big Adventure nemcsak szép és hangulatos volt, de még azt is bemutatta, hogy milyen az, amikor egy akár gyerekeknek is szánt platformjáték iszonyúan szerelmes a zenébe. Mi is szerelmesek lettünk belé.

Teszt: Sackboy: A Big Adventure

21. Yakuza: Like a Dragon

A Like a Dragon sok tekintetben változtat a megszokott formulán, de ez baromi jól állt neki. Az új főhős ráadásul remek alkalom volt arra is, hogy azok is belekóstoljanak a jakuzalétbe, akik még nem játszottak egyetlen korábbi epizóddal sem. Ezzel tényleg érdemes volt, akár rajongó voltál, akár nem.

20. Dreams

Elképesztően érdekes a Dreams, ami egyszerre volt játék, játékkészítő platform, és közösség. Gyakorlatilag bármire képes voltál vele, akár profi, akár kezdő vagy, alkothattál valamilyen játékot, amit megoszthattál, és játszhattál a többiek kreálmányaival is. Gyakorlatilag egy véget nem érő játékcunami. És igen, van benne alapból egy nagyon jó játék is.

Teszt: Dreams

19. Crash Bandicoot 4: It’s About Time

Crash továbbra sem lett egy könnyű eset, a káromkodás új szintjeit lehetett megtanulni, mire végigjátszottad az It's About Time-ot, ami kaphatta volna inkább szimplán a Szadizmus alcímet is. De mégis remek játék volt ez, ami sok újdonsággal, bátor hozzáállással, mégis egyértelműen a régi részekhez közelítve adott nagyon sokat mindenkinek, aki imádja ezt a szériát.

Teszt: Crash Bandicoot 4: It's About Time

18. Crusader Kings III

A stratégiai játéksorozat harmadik része egyáltalán nem okozott csalódást senkinek, sőt, egyesek a legjobb résznek is tartják. Nem áll módunkban vitatkozni ezzel az állítással.

17. Star Wars: Squadrons

Az EA végre megadta nekünk a régóta várt Star Wars-űrjátékunkat, ami lehet, hogy elbírt volna több tartalmat is, de az űrharcok annyira látványosra és élvezetesre sikeredtek, hogy az sem lett volna baj, ha "csak" ennyit kapunk. De egyre inkább úgy tűnik, hogy jönnek még tartalmak a Squadronshoz annak ellenére, hogy azt mondták, ne számítsunk rá.

Teszt: Star Wars: Squadrons

16. Assassin’s Creed Valhalla

Lehet, hogy nem reformálta meg alapjaiban az Assassin's Creed-szériát, de a Valhalla az újkori epizódok legjobbika, amiben a lényeg pont ugyanaz, mint mindig, de a sokkal több RPG-s elem, a hangulat, a városépítés és a körítés lazán kiemelte az Origins óta megjelent részek közül.

Teszt: Assassin's Creed Valhalla

15. Call of Duty: Warzone

Röhej, de a Call of Duty multija lazán lemosta a konkurenciát, ami nem nagy csoda, hiszen a Warzone egy remek kis battle royale, ráadásul ingyenes is, úgyhogy nem igazán volt kifogás, ha ki akartad próbálni, kipróbáltad. Aztán nem hagytad abba.

14. Doom Eternal

Már a legutóbbi Doom sem volt éppen rossz, de a Doom Eternal abszolút a régi rajongókat kényeztette rég nem látott ismerősökkel, de vizuálisan teljesen mai módon. Ráadásul még Switch-re is kiadták, hogy útközben is mehessen a hentelés.

Teszt: Doom Eternal

13. Final Fantasy VII Remake

Remake, ami inkább egy új játék, mely nyomokban egy régi játékot tartalmaz. A FF7 remake-je egyszerre volt csodaszép, és pörgős, hozott újdonságokat, de nem volt teljes, a második része majd valamikor érkezik. Nem baj, már az első fele is bőven befér az év játékai közé.

Teszt: Final Fantasy VII Remake

12. Tony Hawk’s Pro Skater 1+2

Már megint egy remake, amit az alapjaitól építettek fel újra, így inkább egy új játék a régi alapjain. És megmutatta, hogy miért is szerettük nagyon a Tony Hawk's szériát a legjobb pillanataiban. Még mindig iszonyú szórakoztató volt, és visszarepített minket a gyerekkorunkba. Nem lehettünk neki eléggé hálásak.

Teszt: Tony Hawk's Pro Skater 1+2

11. Animal Crossing: New Horizons

A Switch is megkapta a maga Animal Crossingját, és azóta már semmi sem ugyanaz. A cuki életszimulátor könnyedén lopta el az életünket, és bár Nookot legszívesebben megkeresnénk egy péklapáttal, igazából nagyon szeretünk minden pillanatot a saját szigetünkön.

Teszt: Animal Crossing: New Horizons

10. Mafia: Definitive Edition

Nem sok jót vártunk a Mafia III és a Mafia II Definitive Edition után, de a Hangar 13 bebizonyította, hogy tud, ha akar. A Mafia remake-je majdhogynem tökéletes lett, nem egy bugoktól hemzsegő rettenet, hanem egy tökéletes főhajtás az első Mafia-játék előtt, ami grafikailag és játékélményben is sikerült megidézte a klasszikust.

Teszt: Mafia: Definitive Edition

9. Microsoft Flight Simulator

Ha nem lettünk volna kiéhezve egy új Flight Simulator-játékra, akkor is imádtuk volna a 2020-as Flight Simulatort, mivel mindenkinek tudott adni valamit, és egy olyan évben, amikor nem tudtunk repülni sehová, ettől a kvázi fotorealisztikus repülőszimulátortól visszakaptunk valamit, amit a szörnyű 2020 elvett tőlünk.

Teszt: Microsoft Flight Simulator

8. Demon’s Souls

Na tessék, már megint egy remake. De ez sem egy egyszerű kis felújítás, hanem egy teljes újjáalkotás, ami kihasználta a PS5 erejét, így mind grafikailag, mind töltési időben elégedett csettintésekre adott okot. A You Died felirat még mindig fájt, de idővel túlteszi magát rajta az ember.

Teszt: Demon's Souls

7. Ori and the Will of the Wisps

Ori és bagoly barátja már megint egy minden tekintetben szép mesébe rángatott bele minket. A Will of the Wisps meghaladta még a majdnem tökéletes első részt is, a hangulata, a zenéi, a világa, a karakterei egyszerűen elképesztő minőségűek voltak, nem csoda, ha az ember tátott szájjal játszotta végig.

Teszt: Ori and the Will of the Wisps

6. Spider-Man: Miles Morales

A PS5 egyik húzócímének szánták. A PS5 egyik húzócíme lett belőle. Annak ellenére is, hogy kiadták PS4-re is. A nextgen verzió mindenképpen többet ad, a tükröződések minősége, a töltési idők majdnem lenullázódása a hab a tortán, de igazából Miles Morales kalandja önmagában, vagy hogy úgy mondjuk, PS4-en is remek darab, nem csak egy elalibizett kis különút. Csak fájóan rövid.

Teszt: Spider-Man: Miles Morales

5. Immortals: Fenyx Rising

A Ubisoft már megint egy nyílt világú, kardozós, rohangálós akció-kalandjátékkal támad? Nem baj, ha ásítunk? Az Immortals viszont hangulatával, teljesen egyedi grafikájával és iszonyúan jól eltalált humorával megnyert mindenkit, aki már régóta várt valami olyasmire, mint a Breath of the Wild. Rengeteget röhögtünk rajta.

Teszt: Immortals: Fenyx Rising

4. Half-Life: Alyx

Nagyon kellett már egy játék, ami megmutatja a VR erejét. Nem gondoltuk volna, hogy pont egy Half-Life-játék lesz az. Az Alyx viszont végre olyat mutatott, amire nagyon nagy szüksége volt a VR-nek, ráadásul nem csak egy techdemóról volt szó, viszont aki már a monitoron is félt a Half-Life világától, az a VR-változattól szívrohamot kap.

3. Ghost of Tsushima

A PS4 utolsó nagy exkluzívja lehet, hogy elsőre könnyűnek és nagyon Assassin's Creed-szerűnek tűnt, elképesztő mélységekkel rendelkezett, grafikailag pedig még utoljára csodát mutatott a konzolon. A Ghost of Tsushima meglehetősen sok időnket rabolta el, de örömmel kardoztunk a régi Japánban, ahol szinte mindenhol veszély leselkedett.

Teszt: Ghost of Tsushima

2. Hades

Meglepő, de egy roguelike-játék rabolta el az egész világ szívét 2020-ban, még azokét is, akik nincsenek annyira oda a stílusért. A Hades azoknak is tökéletes volt, akiknek már nagyon elegük van a folyamatos halál-respawn-kombóból, mert itt nagyon másképp történtek a dolgok, a kalandozás érdekes volt, a karakterünk és a beszólások rendesen kidolgozottak, a grafika pedig tökéletesen rajzfilmszerű.

1. The Last of Us Part II

A Last of Us II-t furcsamód rettentően megosztó lett. Egy normális világban mindenki imádta volna a nagyívűségét, a karaktereit, a westernszerű sztoriját, de inkább azzal volt elfoglalva a játékosok nagy része, hogy miért olyan izmos Abby, Ellie miért meleg, miért hal meg benne az, aki, mindez pedig iszonyú gyűlöletet szított, és ez ijesztőbb volt, mint bármilyen Clicker. Pedig a The Last of Us Part II egy elképesztő sztori a bosszú természetéről, ami a PS4-ből csúcsgrafikát sajtolt ki, az utolsó képkockák után pedig jó esetben csak ültél, és bámultál magad elé. Biztos, hogy majd PS5-ön is végigtoljuk, ha kijön a konzolra, és nem lepődünk majd meg, ha a PS6 érkezése előtt nem sokkal megjön a harmadik része. A Pearl Jam Future Daysét addig is rongyosra hallgatjuk.

Teszt: The Last of Us Part II

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

A Metallica frontemberének középső ujját egy olyan tetkó díszíti, amit Lemmy Kilmister hamvaival kevert tintával varrtak

További cikkeink a témában